PUSZYSTE, MIĘKKIE PIERNIKI

U mnie przygotowania do świąt już się zaczęły. Popiekłam pierniki, które po upieczeniu wychodzą niesamowicie miękkie i puszyste. Po prostu rozpływają się w ustach. Tak naprawdę pierniki upiekłam z myślą już o świętach. Zapakowałam je w metalowe pudełko, więc do tego czasu spokojnie zachowają swoją świeżość. Tylko pytanie... czy one nie zostaną do świąt zjedzone? Są tak pyszne, że ciężko mi było powstrzymać się na jednym ;)

Puszyste, miękkie pierniki- składniki:
* 560 g mąki pszennej
* 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
* 40 g przyprawy korzennej do piernika
* 120 g cukru pudru
* 4 łyżki płynnego miodu (użyłam miodu od Huzar)
* 4 jajka
* 100 g zimnego masła

Dodatkowo:
* 100 g mlecznej czekolady 

Wykonanie:
Do miski wsypać wszystkie suche składniki, wymieszać je łyżką. Dodać miód, całe jajka i masło pokrojone na mniejsze kawałki. Dłonią lub przy pomocy robota z odpowiednią końcówką wyrobić ciasto.
Na stolnicę podsypaną mąką wyłożyć ciasto, podzielić je na 4 kawałki. Każdy z nich rozwałkować dość cienki, ponieważ pierniki sporo urosną podczas pieczenia. Foremkami o wybranych kształtach wycinać pierniki, przekładać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 180'C, piec pierniki około 10-12 minut.
Czekoladę rozpuścić, silikonowym pędzelkiem smarować wierzch pierników czekoladą. 





Wpis powstał przy współpracy z firmą Huzar.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)