DONUTY CZYLI PĄCZKI AMERYKAŃSKIE

Donuty czyli inaczej pączki amerykańskie, to pączki z dziurką, pieczone na głębokim oleju. Karnawał w pełni, za jakiś czas tłusty czwartek... a jak szaleć to szaleć ;) Donuty z tego przepisu wychodzą przepyszne, pulchne i nie a słodkie, natomiast całej słodyczy nadaje im końcowe lukrowanie lukrem przygotowanym z białek i cukru pudru. Polecam :)



Składniki na około 17-18 donutów:
* 2,5 szklanki mąki pszennej
* 7 g suszonych drożdży
* 1/3 szklanki cukru
* 1/2 szklanki mleka
* 3 żółtka
* solidna szczypta soli
* 1/4 szklanki rozpuszczonego masła
* olej do smażenia donutów
Lukier:
* 3 białka 
* 3 szklanki cukru pudru
* różnokolorowe barwniki spożywcze
Dodatkowo posypka:
* użyłam posypki kakaowej i maczku o smaku owocowym Cykoria

Wykonanie:
Do miski wsypać drożdże i łyżkę cukru, wymieszać. Dodać letnie mleko i łyżkę mąki, ponownie wymieszać. Miskę zakryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce, aby zaczyn zaczął pracować na około 15 minut.
Po tym czasie do zaczynu dodać pozostałe składniki. Ciasto dobrze wyrobić najlepiej dłońmi. Zakryć ścierką i ponownie odstawić na około 1 godzinę.
Następnie ciasto rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką na grubość około 1 cm. Przy użyciu np szklanki wyciąć krążki a w środku każdego, np z pomocą kieliszka wyciąć mniejsze krążki. Tak przygotowane donuty odstawić na około 20 minut.
W garnku lub patelni rozgrzać olej ( nie może być zbyt gorący, ponieważ donuty spalą się z wierzchu a nie wypieką w środku). Na rozgrzany olej wkładać porcjami donuty, smażyć z obu stron na złoty kolor. Upieczone donuty wyjąć najlepiej na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Wystudzić.

Do miski wlać białka jaj, dodać cukier puder Wieszać mikserem do otrzymania jednolitej konsystencji. Lukier można zabarwić barwnikiem spożywczym (ja podzieliłam lukier na 3 równe porcje i zabarwiłam na pomarańczowo, niebiesko i zielono). 

Donuty zanurzyć z jednej strony z lukrze, posypać posypką. Odłożyć, aby lukier zastygł.








1 komentarz:

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)

Copyright © Zrób to smacznie , Blogger