wtorek, 1 października 2019

CIASTO GÓRA LODOWA

Odkąd przygotowałam to ciasto, stało się hitem na każdych imprezach. Kakaowy biszkopt przełożony kremem budyniowym, na wierzchu biszkopty i polewa z mleka w proszku. Ciasto jest przepyszne i choć jest trochę pracochłonne to zapewniam, że jest tego warte. A jego przygotowanie wcale nie jest tak skomplikowane jak wygląda. Kto jeszcze nie robił, koniecznie musi spróbować :)



Składniki na blachę o wymiarach 24 x 28 cm:
Biszkopt:
* 6 jajek
* 1 szklanka cukru
* 1 szklanka mąki pszennej
* 2 łyżki kakao (użyłam Skworcu)
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia (użyłam Skworcu)
Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek. W misce ubić białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsypać cukier i ucierać pianę tak długo aż nie będą wyczuwalne grudki cukru. Następnie dodać żółtka, wymieszać na najniższych obrotach miksera. Na końcu do masy jajecznej przesiać przez sitko mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Ponownie wymieszać na najniższych obrotach miksera.
Ciasto wylać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, upiec biszkopt w temperaturze 170'C około 25- 30 minut. Przestudzony biszkopt przekroić wzdłuż na pół.

Krem budyniowy:
* 600 ml mleka
* 1 żółtko
* pół szklanki cukru
* 2 budynie śmietankowe bez cukru
* 200 g masła
Wykonanie:
Do garnka wlać mleko, odlewając pół szklanki. Mleko w garnku zagotować z cukrem. Do mleka w szklance wsypać proszek budyniowy i dodać żółtko, wymieszać. Do gotującego się mleka wlać wymieszany w szklance budyń. Całość gotować do zgęstnienia masy, ciągle mieszając, aby budyń się nie przypalił. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
W misce utrzeć masło na puch, następnie stopniowo dodawać zimny budyń. 
Do blachy, w której był pieczony biszkopt włożyć jeden jego płat. Na to wyłożyć połowę kremu budyniowego, wyrównać wierzch. Na wierzch położyć drugą część biszkoptu i całą resztę kremu, wyrównać.

Dodatkowo:
* około dwóch paczek okrągłych biszkoptów
Biszkopty powkładać na stojąco w krem budyniowy w równych odstępach.

Polewa:
* 250 g masła
* 1/2 szklanki wody
* 1/2 szklanki cukru
* 2 szklanki mleka w proszku
* 1 łyżka kakao
Wykonanie:
Masło, wodę i cukier umieścić w garnku, podgrzewać do momentu rozpuszczenia masła i cukru. Całość schłodzić, następnie roztopione masło wymieszać mikserem z mlekiem w proszku. Polewę podzielić na dwie równe części, do jednej dodać kakao i wymieszać. 

Na biszkopty wylewać na przemian raz jasną raz ciemną polewę. Całe ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.

Biszkopty można nasączyć kawą, ja jednak nasączyłam je wodą z cukrem i kilkoma kroplami cytryny.








4 komentarze:

  1. A co z mlekiem w proszku w polewie?

    OdpowiedzUsuń
  2. Wymiary blaszki można prosić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest napisane wyżej :) "Składniki na blachę o wymiarach 24 x 28 cm:"

      Usuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...