SZYBKIE CIASTECZKA Z DŻEMEM

W moim domu już przyjęła się tradycja, że każdego dnia musi być coś słodkiego do kawki ;) A co jest lepsze, niż domowe ciastka, które w dodatku można przechowywać kilka dni. Choć przyznam, że u mnie wytrwają max 2 dni i muszę zabrać się za kolejną porcję ciastek :)
Ciastka te są szybkie w przygotowaniu, nie wymagają chłodzenia w lodówce przed pieczeniem, kruche a co najważniejsze szybko znikają z talerzyka :)


Składniki:
* 400 g mąki
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 2 łyżki kwaśnej śmietany
* 3 jajka
* 150 g masła
* dżem truskawkowy

Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Stolnicę podsypać mąką, ciasto rozwałkować na grubość 7-8 mm. Przy brzegu wysmarować wzdłuż dżem na około 4 cm szerokości. Ciasto zawinąć w rulonik na dwa razy. Rulon odciąć od pozostałego ciasta. Zwinięte ciasto pokroić na kawałki długości 4-5 cm. Tak samo postąpić z pozostałym ciastem. Układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180'C, piec ciasteczka około 20 minut. Schłodzone można posypać cukrem pudrem.
Mnie z podanych proporcji wyszło 35 ciastek.






43 komentarze:

  1. Zjadłabym takich kruchych ciasteczek. Najlepiej do kawki <3 Pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam, jeszcze kilka zostało :)

      Usuń
    2. Świetny przepis. Szybkie i łatwe w zrobieniu ciasteczka, nawet dla takiego amatora jak ja :)

      Usuń
  2. No ja nie mogę robić takich rzeczy bo zaraz bym wszystko zjadła sama ;-)Na pewno pasują do herbatki :) My ostatnio celebrujemy picie wody z naszego filtra redox fitaqua- celebrujemy bo jest to woda prozdrowotna, odkwasza organizm, zwalcza działanie wolnych rodników...uzywamy tej wody do wszystkiego gotowania, zaparzania lub po prostu picia. Herbata do tych słodkości tylko i wyłącznie na zdrowej wodzie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo prosty przepis, ale nawet na takie mam od jakiegoś czasu lenia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. ja nie dodaję, uważam, że są dość słodkie z dżemem czy marmoladą :) Ale dodaj ile uważasz, jeśli uważasz, że potrzeba :)

      Usuń
  5. Ile ciasteczek wychodzi z podanej porcji?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. około 30-40 ciastek, zależy jakiej zrobisz wielkości :)

      Usuń
    2. Ok,dziękuję,zrobie dzisiaj moim lasuchom...😀

      Usuń
    3. poproszę zdjęcie na maila zrobtosmacznie@gmail.com, jeśli chcesz, to wstawię tutaj w specjalnej zakładce :)

      Usuń
    4. rogaliki też można zrobić.

      Usuń
  6. Nie zrozumiałam dokładnie tego sposobu smarowania dżemem? Tylko po jednej stronie walkowanego ciasta?

    OdpowiedzUsuń
  7. czy można dać margarynę Kasię czy musi być masło

    OdpowiedzUsuń
  8. A co zrobić aby dżem nie wypływał? Własnie je upiekłam i niemal cały dżem wypłynął na blaszkę podczas pieczenia :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mam pojęcia, dżemu zawsze trochę wypłynie, ale mi sporo w środku zostało. Zamiast dżemu można dać marmoladę to nie wypłynie.

      Usuń
    2. Ja spieprzę nawet najprostsze ciasto zrobiłam z tego przepisu tylko , że nie wałeczki a rogaliki i oto co mi wyszło , cały dżem wypłynął i rogaliczki spaliły się , ale to co odgryzłam nie spalone to było dobre.(chciałam dodać zdjęcie ale niestety nie ma jak)

      Usuń
    3. Moja zona zamiast dzemu daje zesmazone jablka- nie dodaje do nich cukru tylko wyciska sok z cytryny. Dluzej sa wilgotne i nic nie wyplywa i sa pyszne- polecam

      Usuń
    4. Lepsza marmolada niż dżem nie wyplywa

      Usuń
  9. Czy nie należy dodać szczyptę soli?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli uważasz to za konieczne to dodaj :) Jednak ja nie dodaję :) Każdy przepis można modyfikować według uznania :) Pozdrawiam

      Usuń
  10. A czy zamiast kwasnej smietany mozna uzyc np. jogurtu naturalnego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proponuję zamiast jogurtu naturalnego jogurt grecki jest bardziej gęsty. Do jogurtu naturalnego myślę, że trzeba by dodać ciut więcej mąki :) Pozdrawiam

      Usuń
  11. Zrobiłam, są przepyszne. Dzieci i mąż zachwyceni, w dodatku łatwo i bardzo szybko się je robi więc jutro zrobię też.

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy zamiast śmietany mogę dać jogurt naturalny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę, że tak, jednak musiałby być równie gęsty jak śmietana :)

      Usuń
  13. Smakowite ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. ja bardzo lubie takie proste najlepiej smakuja tak to moge powiedziec to jest super przepis

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja to ie podobne ale na smalcu, są bardzo delikatne.

    OdpowiedzUsuń
  16. Czesto sięgam po przepisy z netu w poszukiwaniu inspiracji, ale ten jest totalną porażką. Zmarnowane składniki, wszystko pływa w piekarniku

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Coś musiało pójść nie tak, piekłam ciastka z tego przepisu wielokrotnie i zawsze się udają.

      Usuń
  17. Super apetycznie wyglądaja .... Lubię bawić się z dziećmi w kuchni mam dużo jabłek zaprawionach taki muss z kawałkami jabłek czy będzie się nadawać ?

    OdpowiedzUsuń
  18. Śmietana kwaśna czyli jaka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jakakolwiek gęsta, kwaśna śmietana. Taka jaką dodaje się np do zup :)

      Usuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)