piątek, 3 lutego 2017

SZYBKIE CIASTECZKA Z DŻEMEM

W moim domu już przyjęła się tradycja, że każdego dnia musi być coś słodkiego do kawki ;) A co jest lepsze, niż domowe ciastka, które w dodatku można przechowywać kilka dni. Choć przyznam, że u mnie wytrwają max 2 dni i muszę zabrać się za kolejną porcję ciastek :)
Ciastka te są szybkie w przygotowaniu, nie wymagają chłodzenia w lodówce przed pieczeniem, kruche a co najważniejsze szybko znikają z talerzyka :)


Składniki:
* 400 g mąki
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 2 łyżki kwaśnej śmietany
* 3 jajka
* 150 g masła
* dżem truskawkowy

Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Stolnicę podsypać mąką, ciasto rozwałkować na grubość 7-8 mm. Przy brzegu wysmarować wzdłuż dżem na około 4 cm szerokości. Ciasto zawinąć w rulonik na dwa razy. Rulon odciąć od pozostałego ciasta. Zwinięte ciasto pokroić na kawałki długości 4-5 cm. Tak samo postąpić z pozostałym ciastem. Układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180'C, piec ciasteczka około 20 minut. Schłodzone można posypać cukrem pudrem.
Mnie z podanych proporcji wyszło 35 ciastek.






22 komentarze:

  1. Zjadłabym takich kruchych ciasteczek. Najlepiej do kawki <3 Pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No ja nie mogę robić takich rzeczy bo zaraz bym wszystko zjadła sama ;-)Na pewno pasują do herbatki :) My ostatnio celebrujemy picie wody z naszego filtra redox fitaqua- celebrujemy bo jest to woda prozdrowotna, odkwasza organizm, zwalcza działanie wolnych rodników...uzywamy tej wody do wszystkiego gotowania, zaparzania lub po prostu picia. Herbata do tych słodkości tylko i wyłącznie na zdrowej wodzie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo prosty przepis, ale nawet na takie mam od jakiegoś czasu lenia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. ja nie dodaję, uważam, że są dość słodkie z dżemem czy marmoladą :) Ale dodaj ile uważasz, jeśli uważasz, że potrzeba :)

      Usuń
  5. Ile ciasteczek wychodzi z podanej porcji?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. około 30-40 ciastek, zależy jakiej zrobisz wielkości :)

      Usuń
    2. Ok,dziękuję,zrobie dzisiaj moim lasuchom...😀

      Usuń
    3. poproszę zdjęcie na maila zrobtosmacznie@gmail.com, jeśli chcesz, to wstawię tutaj w specjalnej zakładce :)

      Usuń
    4. rogaliki też można zrobić.

      Usuń
  6. Nie zrozumiałam dokładnie tego sposobu smarowania dżemem? Tylko po jednej stronie walkowanego ciasta?

    OdpowiedzUsuń
  7. czy można dać margarynę Kasię czy musi być masło

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masło nadaje wyjątkowego smaku... :-)

      Usuń
  8. A co zrobić aby dżem nie wypływał? Własnie je upiekłam i niemal cały dżem wypłynął na blaszkę podczas pieczenia :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mam pojęcia, dżemu zawsze trochę wypłynie, ale mi sporo w środku zostało. Zamiast dżemu można dać marmoladę to nie wypłynie.

      Usuń
  9. Czy nie należy dodać szczyptę soli?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli uważasz to za konieczne to dodaj :) Jednak ja nie dodaję :) Każdy przepis można modyfikować według uznania :) Pozdrawiam

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...