piątek, 1 września 2017

ZIEMNIAKI PIECZONE W PIEKARNIKU Z TYMIANKIEM

Pieczone ziemniaki w piekarniku to zdrowsza wersja frytek. Z przyprawą do ziemniaków i tymiankiem smakują obłędnie. Lekko chrupiąca skórka, miękkie w środku. Bardzo łatwe w przygotowaniu. Idealny dodatek do obiadu.



Składniki:
* 1 kg ziemniaków (nie za duże)
* 4-5 łyżek oleju
* 2 łyżeczki przyprawy do ziemniaków (użyłam Skworcu)
* 1 łyżeczka suszonego tymianku (użyłam Skworcu)

Wykonanie:
Ziemniaki obrać ze skórek, umyć, osuszyć i pokroić w ćwiartki.
Olej wymieszać z przyprawą i tymiankiem. Do oleju wrzucić ziemniaki, wymieszać, by przyprawa pokryła ziemniaki.
Piekarnik nagrzać do 160'C. Ziemniaki przełożyć na blachę z piekarnika, piec około 30-40 minut (czas pieczenia zależy od wielkości ziemniaków). Ziemniaki najlepiej zamieszać co jakiś czas, by chrupiąca skórka wypiekła się z każdej strony.





3 komentarze:

  1. Brawo, brawo, prosto i smacznie byle było świeże a nie odgrzewane

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Otóż to, najlepsze świeżutkie, prosto z piekarnika :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Będziemy dziś próbowac bo brzmi bardzo apetycznie ! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...