poniedziałek, 3 grudnia 2018

LECZO Z MIĘSEM MIELONYM

Na blogu znajdziecie już przepis na leczo z cukinią i kiełbasą, a dziś mam dla Was inną propozycję. Leczo pełne warzyw, ale wzbogacone o mięso mielone staje się bardziej sycące. Przepyszne, aromatyczne, jednogarnkowe danie w sam raz na zimne dni i wieczory. Można je podać samodzielnie z pieczywem albo np z ryżem lub kaszą. Zazwyczaj gotuję więcej lecza i jego nadmiar zamykam w słoiki. 




Składniki:
* 500 g mięsa mielonego wieprzowego
* 2 małe cukinie
* 1 czerwona papryka
* pół papryki żółtej
* pół papryki zielonej
* 2 ząbki czosnku
* 1 cebula
* 500 ml passaty pomidorowej
* 1 łyżeczka papryki słodkiej (użyłam Skworcu)
* pół łyżeczki papryki ostrej (użyłam Skworcu)
* 1 łyżeczka oregano (użyłam Skworcu)
* sól do smaku
* odrobina oliwy z oliwek

Wykonanie:
W garnku rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek drobno pokroić. Przełożyć to na rozgrzaną oliwę, smażyć do zarumienienia. Następnie dodać mięso mielone, smażyć wszystko co chwilę mieszając, żeby mięso się rozdrobniło. Na końcu dodać pokrojone w kostkę cukinie i papryki pokrojone w nieduże paski. Wszystko razem podsmażać około 3-4 minut. Po tym czasie wlać passatę pomidorową (w razie konieczności dolać odrobinę wody), wsypać paprykę ostrą, słodką, oregano i sól. Wszystko razem gotować około 20 minut na małym ogniu.






1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...