poniedziałek, 4 września 2017

LECZO Z CUKINIĄ I KIEŁBASĄ

Mimo kalendarzowego lata, niestety za oknem mamy jesień. Więc trzeba przygotować coś rozgrzewającego do jedzenia. 
Leczo to pyszne, kolorowe danie jednogarnkowe pełne warzyw, szybkie w przygotowaniu. Najczęściej podaję je ze świeżym pieczywem. Idealne na chłodne wieczory i imprezy.



Składniki:
* 1 średniej wielkości cukinia
* 1 czerwona papryka
* 1 cebula
* 2 marchewki
* 2 kiełbasy typy "śląska"
* 2-3 listki laurowe
* 5-6 ziarenek ziela angielskiego
* pół łyżeczki ostrej papryki
* sól do smaku
* 700 g passaty pomidorowej (użyłam Jamar)
* woda
* olej

Wykonanie:
Do garnka wlać odrobinę oleju. Podsmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę i cebulę pokrojoną w piórka. Następnie do garnka dodać pokrojoną w kostkę marchewkę,paprykę ostrą, sól, ziele angielski i liście laurowe, podlać wodą i gotować, aż marchewka będzie na pół miękka. 
Kolejno dodać pokrojoną w paski paprykę czerwoną i cukinię pokrojoną na kawałki (cukinia w skórce co zapobiegnie jej rozgotowaniu). Podlać to wszystko wodą i dusić na małym ogniu aż wszystkie warzywa zmiękną. Na końcu wlać passatę pomidorową, wymieszać i gotować jeszcze 2-3 minuty. 
W razie potrzeby doprawić solą i ostrą papryką. 

Leczo z powodzeniem można zamknąć w słoiki. Gotujące leczo przełożyć do słoika, mocno zakręcić i odwrócić do góry nogami, aby wieczko się zaciągnęło. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...