CHLEBKI PITA

Chlebki pita to okrągłe chlebki bardzo popularne w krajach Bliskiego Wschodu. Jest to świetny dodatek do wielu popularnych dań, nadziewać go można dowolnie. Idealny przysmak na przeróżne imprezy. Ich przygotowanie jest banalnie proste a chlebki podczas pieczenia pęcznieją tworząc kieszonkę w środku. Moja córka była tak zafascynowana rosnącym chlebkiem, że w czasie pieczenia nie odstępowała piekarnika na krok ;)




Składniki na około 8 chlebków:
* 3 szklanki mąki pszennej
* 1 i 1/4 szklanki letniej wody
* 1 łyżeczka soli
* 10 g suchych drożdży 


Wykonanie:
Mąkę, sól i suche drożdże wymieszać w misce. Dodać letnią wodę, wyrobić ciasto.  Miskę zakryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce, aby ciasto urosło i podwoiło swoją objętość (u mnie zajęło to godzinę). Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką, podzielić na 8 równych kawałków. Każdy kawałek uformować w kulę a następnie rozwałkować na dość cienki placek mniej więcej średnicy 15- 18 cm. Tak przygotowane placki przykryć ponownie ścierką i pozostawić na około 20 minut. 
Piekarnik nagrzać do 200'C. Piec każdy placek około 15 minut. Chlebek pita w czasie pieczenia powinien mocno urosnąć.
Chlebki pita rozkroić i dowolnie nadziewać.





1 komentarz:

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)