ROZETKI

Rozetki to kruche, smaczne ciasteczka z ciasta naleśnikowego, smażone na oleju. Do ich upieczenia potrzebne są specjalne foremki. Wystarczy posypać je cukrem pudrem. Proste do zrobienia, chwila i gotowe. Najlepsze jeszcze ciepłe, choć następnego dnia są równie pyszne i kruche :)



Składniki:
* 1 szklanka mąki pszennej (szklanka pojemności 250 ml)
* 250 ml mleka
* 2 jajka
* 1 łyżka cukru
* szczypta soli
* cukier puder do oprószenia
* olej do smażenia

Wykonanie:
Mąkę, mleko, całe jajka, cukier i sól umieścić w misce, wymieszać mikserem, aby nie było grudek mąki. Musi być konsystencja odrobinę gęstsza od ciasta naleśnikowego. Odstawić ciasto na około 10 minut.
Na patelni lub w małym garnuszku rozgrzać olej do temperatury maksymalnie 180'C. 
Należy zanurzyć rozetkę w rozgrzanym oleju na kilka sekund, aby ta się nagrzała. Rozgrzaną rozetkę trzeba natychmiast zanurzyć w cieście, ale tak by ciasto nie pokryło całej rozetki, tylko dół i boki. Zanurzona cała rozetka grozi tym, że ciasto podczas smażenia od niej nie odejdzie. Po zanurzeniu rozetki w cieście natychmiast trzeba przenieść ją na rozgrzany olej i chwile przytrzymać. Po chwili ciasto samo odejdzie od foremki. Smażyć ciastko na złoty kolor z obu stron. W tym czasie, kiedy piecze się ciasto, foremkę najlepiej trzymać na rozgrzanym oleju, w ten sposób będzie ciągle ciepła do nabrania kolejnego ciasta. 
Upieczone ciastko zdjąć z patelni na ręcznik papierowy. 
Rozetki posypać cukrem pudrem.

Na moim profilu na Instagramie w wyróżnionych relacjach znajdziecie krótki filmik jak smażyć rozetki (kliknij tutaj).




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)