Bardzo łatwe i szybkie do zrobienia a przy tym smaczne paszteciki z ciasta francuskiego. Doskonała przekąska imprezowa, dodatek do wigilijnego barszczu, takie na jeden kęs ;)
Przepis jest tak naprawdę bardzo prosty, wystarczy tylko mieć pod ręką ciasto francuskie i pieczarki. Wystarczy chwila na ich przygotowanie.
Składniki:
* 500 g pieczarek
* 1 opakowanie ciasta francuskiego
* 1 cebula
* 1 jajko
* odrobina oleju do podsmażenia pieczarek
* sól i pieprz do smaku
* czarnuszka lub siemię lniane do posypania pasztecików
Wykonanie:
Pieczarki i cebulę drobno pokroić. Podsmażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć do momentu odparowania soku z pieczarek.
Ciasto francuskie lekko rozwałkować. Podzielić na 3 równe pasy wzdłuż krótszego boku. Na środku każdego paska poukładać pieczarki, brzegi założyć na wierzch farszu, dobrze zlepić łączenie. Odwrócić pasy łączeniem do dołu i odcinać około 2-3 cm kawałki. Paszteciki poukładać w odstępach na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować rozklepanym jajkiem, posypać siemieniem lnianym lub czarnuszką.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180'C około 20 minut.
Prosto i pysznie :)
OdpowiedzUsuńczy można je zamrozic p upieczeniu
OdpowiedzUsuńPrawdę mówiąc nigdy nie mroziłam upieczonego już ciasta francuskiego, ale myślę, że można. Choć tak naprawdę ich przygotowanie na świeżo z gotowym ciastem francuskim to chwila :)
Usuń