Prosty, szybki, smaczny i tani obiad. W większości domów w niedzielę na obiad gości rosół a w poniedziałek przerabiamy go na pomidorówkę. Jednak ja bardzo często przyrządzam tą właśnie potrawkę, uwielbiana przez moją rodzinę :)
Składniki:
* 3 łyżki masła
* 2 łyżki mąki
* 2 szklanki rosołu
* pół szklanki śmietanki 12%
* 3 żółtka
* sok z połowy cytryny
* około 1 łyżki cukru
Dodatkowo drobno pokrojona marchewka i mięso z rosołu.
wykonanie:
W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę i zrobić z tego zasmażkę. Następnie wlać rosół, wsypać cukier i dodać sok z cytryny, zagotować co chwilę mieszając. W szklance wymieszać śmietanę z żółtkami. Przygotowaną zawiesinę wlać do sosu, wymieszać. na końcu dodać pokrojoną marchewkę i mięso.
Tak przygotowaną potrawkę najlepiej podawać z ryżem ( u mnie ryż basmati Skworcu).
Pyszna
OdpowiedzUsuńZamieniłem masło na olej. Fajna tekstura. Przepis bardziej niż ok!
OdpowiedzUsuń