Surówka z młodej kapusty z marchewką i koperkiem- składniki:
* około 500 g (mniej więcej pół główki) młodej kapusty
* 2 marchewki
* nieduży pęczek koperku
* 5-6 łyżek oleju
* kilka kropel soku z cytryny
* 1 płaska łyżeczka cukru
* pół łyżeczki soli
Wykonanie:
Z młodej kapusty zdjąć ciemne, zewnętrzne liście. Kapustę przekroić na pół i poszatkować drobno przy pomocy noża jedną połówkę. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, koper drobno posiekać. Warzywa wsypać do miski razem z koperkiem. Dodać olej, sok z cytryny, cukier i sól. Całość dobrze wymieszać.
Tak przygotowaną surówkę można przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku nawet kilka dni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)