SURÓWKA Z MŁODEJ KAPUSTY Z MARCHEWKĄ I KOPERKIEM

Pyszna i prosta do zrobienia surówka z młodej kapusty z marchewką i koperkiem to doskonały dodatek do obiadu. W sezonie, kiedy króluje młoda kapusta przygotowuję ją bardzo często i chyba nigdy mi się nie znudzi. Przyznam, że ta surówka również doskonale sprawdzi się podczas grillowania, idealnie pasuje do dań z grilla. Ta surówka ma w sobie wszystko to co lubię... kapusta, marchewka i koperek... dużo koperku ;)
Surówka z młodej kapusty z marchewką i koperkiem- składniki:
* około 500 g (mniej więcej pół główki) młodej kapusty
* 2 marchewki
* nieduży pęczek koperku
* 5-6 łyżek oleju
* kilka kropel soku z cytryny
* 1 płaska łyżeczka cukru
* pół łyżeczki soli

Wykonanie:
Z młodej kapusty zdjąć ciemne, zewnętrzne liście. Kapustę przekroić na pół i poszatkować drobno przy pomocy noża jedną połówkę. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, koper drobno posiekać. Warzywa wsypać do miski razem z koperkiem. Dodać olej, sok z cytryny, cukier i sól. Całość dobrze wymieszać.
Tak przygotowaną surówkę można przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku nawet kilka dni.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)