JAGODZIANKI- NAJLEPSZY PRZEPIS

Nie ma lata bez jagodzianek, więc dziś mam dla Was przepis na najlepsze jagodzianki pod słońcem. Miękkie, puszyste bułeczki drożdżowe z jagodowym nadzieniem, to chyba jedne z moich ulubionych bułek na słodko. Co roku wyczekuję świeżych jagód, by móc przygotować najlepsze jagodzianki. To takie moje smaki z dzieciństwa, kiedy to z mamą chodziliśmy do lasu zbierać jagody, a potem mama szykowała z nich przeróżne dania. A jak jest u Was? Lubicie? Robicie? A może jednak nie przepadacie?

Jagodzianki- składniki na około 14 jagodzianek:
Ciasto drożdżowe:
* 560 g mąki pszennej (użyłam mąki pszennej wiejskiej typ 580 Młyny Szczepanki)
* 15 g drożdży suchych lub 30 g drożdży świeżych
* 60 g cukru
* 2 jajka
* 250 ml mleka
* pół łyżeczki soli
* 75 g rozpuszczonego masła

Nadzienie:
* 300 g jagód
* 2-3 łyżki cukru
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:
* 1 jajko do posmarowania wierzchu
* 1 szklanka cukru pudru
* kilka łyżek letniej wody

Wykonanie:
Do miski wsypać drożdże (świeże drożdże pokruszyć), wsypać łyżeczkę cukru, wlać 50 ml letniego mleka. Całość wymieszać przy pomocy rózgi kuchennej. Wsypać łyżkę mąki, ponownie wymieszać. Miskę zakryć ścierką, odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie wlać pozostałe 200 ml mleka, wsypać pozostały cukier, mąkę, wbić 2 jajka, wsypać sól i wlać rozpuszczone masło. Ciasto dobrze wyrobić ręcznie lub przy pomocy robota z hakiem do ciasta drożdżowego.
Ponownie zakryć miskę ścierką i odstawić ciasto w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. 
Jagody wymieszać w misce z cukrem i mąką ziemniaczaną.
Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę podsypaną odrobiną mąki. Delikatnie zagnieść, po czym podzielić na 14 równych kawałków. Każdy kawałek ciasta uformować i spłaszczyć na placek. Na środku drożdżowego placka położyć kopiatą łyżkę nadzienia jagodowego. Zlepić dobrze brzegi placka jak pieroga, aby nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia. Uformować podłużną bułeczkę łączeniem do dołu.
Jagodzianki ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć ścierką, odstawić na 15-20 minut. Po tym czasie bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piekarnik nagrzać do 180'C, piec około 22-25 minut, do zarumienienia. 
Jagodzianki wystudzić, a następnie z wierzchu posmarować lukrem przygotowanym z cukru pudru i wody.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)