poniedziałek, 1 października 2018

CIASTO BANOFFEE PIE NA SPODZIE Z CIASTEK- BEZ PIECZENIA

Pyszne, znane ciasto bez pieczenia na spodzie z ciastek i masła. Co prawda ciasto jest bardzo słodkie i syte, wystarczy nie duży kawałek, aby zaspokoić swoje kubki smakowe. Doskonałe połączenie smaków, masa toffi, banany i śmietana stąd nazwa banoffee. Przygotowanie ciasta zajmuje chwilę. Jeśli jeszcze nie znacie tego ciasta to koniecznie musicie zrobić i skosztować :)



Składniki na kwadratową blachę o boku 19 cm:
* 140 g kruchych ciastek (użyłam ciastek Brześć)
* 60 g masła
* pół puszki masy krówkowej o smaku kajmakowym
* 2 banany
* 330 ml śmietany kremówki 36%
* 1 łyżka cukru pudru
* starta na tarce czekolada do posypania

Wykonanie:
Blachę do ciasta wyłożyć folią aluminiową. 
Ciastka i roztopione masło umieścić w misie robota i zmiksować do otrzymania masy o konsystencji wilgotnego piasku. Ciastka wysypać na dno formy, wyrównać na całej powierzchni i docisnąć.
Na spodzie wysmarować masę kajmakową, na wierzchu wyłożyć pokrojone w plasterki banany (mona lekko skropić sokiem z cytryny, zapobiegnie to czernieniu bananów).
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Ubitą śmietanę wyłożyć na banany, wyrównać wierzch. Na końcu posypać startą na tarce czekoladę. 
Ciasto przechowywać w lodówce.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...