Przygotowanie domowej chałki zajmuje trochę czasu, ale warto i gwarantuję, że w niczym nie przypomina tej na sklepowych półkach. Pyszna, lekko słodka, puszysta... to tylko kilka jej zalet. Zresztą co tu dużo pisać? Po prostu sami się przekonajcie :)
Składniki na dwie chałki (ja zrobiłam jedną dużą i tym razem wyszła mi mega duża ;))
* 400 g mąki pszennej
* 200 ml ciepłego mleka
* 1 jajko
* 8 g suchych drożdży bądź 15 g świeżych drożdży
* 3 łyżki cukru
* 1 łyżeczka soli
* 3 łyżki roztopionego masła
Kruszonka:
* 1 łyżka masła
* 3 łyżki mąki
* 6 łyżek cukru
W misce wymieszać drożdże z łyżką cukru. Wlać połowę ciepłego mleka, wymieszać. Zasypać to 2 łyżkami mąki, zakryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15-20 minut. Jak zaczyn zacznie pracować dodać do niego pozostałe składniki i wyrobić ciasto, ponownie zakryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia (u mnie stało około 1 godziny). Stolnicę podsypać mąką, wyłożyć wyrośnięte ciasto, zagniatać około 5 minut. Gotowe ciasto podzielić na 4 części (jeśli robicie dwie chałki to na 8 części). Każdą część ciasta uformować w podłużne wałeczki. 4 wałeczki na jednym końcu połączyć a złącze zawinąć pod spód. Zaplatać warkocz według wzoru podanego na poniższych zdjęciach. Końcowe złącze również zawinąć na spód. Warkocz można zapleść z 3 wałeczków :) Zaplecioną chałkę zakryć ścierką i odstawić na około pół godziny. W tym czasie można przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki na kruszonkę umieścić w misce i zagniatać aż powstaną niewielkie grudki. Gdy chałka już ponownie wyrośnie posmarować ja mlekiem i posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec około 25-30 minut.
Idealna z kubkiem mleka na śniadanie :)
Pyszna :) A wielkość dla mnie idealna, bo... rodzinna :)
OdpowiedzUsuńtak się obawiałam, że taka duża, kto to poje? A tu się okazuje, że połowa już zjedzona ;)
Usuńpyszna, nawet nie musiałam poprawiać przepisu, produkty idealnie dopasowane
OdpowiedzUsuńdziękuję i pozdrawiam :)
Usuń