Polecam :)
Składniki:
Ciasto:
* 3 szklanki mąki
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 4 łyżki cukru
* 5 żółtek
* 250 g masła
Pianka:
* 5 białek
* 1 cukier waniliowy
* 1 szklanka cukru
* 2 budynie śmietankowe bez cukru (na 1/2 litra mleka)
* 1/2 szklanki oleju
Dodatkowo:
* dowolne owoce
* cukier puder do posypania
Zagnieść wszystkie składniki na kruche ciasto. Podzielić na dwie części (jedna większa a jedna mniejsza). Owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na około 1 godzinę. Po tym czasie spód blachy prostokątnej wyłożyć większym kawałkiem ciasta, nakłuć widelcem co kawałek. Piekarnik nagrzać do 180'C. Wstawić ciasto i zapiekać około 10-12 minut. Wyjąć ciasta z piekarnika, wystudzić.
W między czasie przygotujemy piankę budyniową. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać oba cukry i dalej miksować mikserem. Kolejno dodać budynie w proszku i dalej mieszać, żeby budynie dobrze połączyły się z białkami. Na końcu wlać olej, miksując dalej ciasto mikserem.
Gotową piankę wyłożyć na spód ciasta. Na wierzchu ułożyć owoce. Wyjąć z zamrażalnika mniejszą część ciasta i zetrzeć ją na owoce na tarce o dużych oczkach.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec jeszcze przez 25-30 minut (do zarumienienia się ciasta na górze). Blachę z ciastem odstawić do całkowitego wystudzenia.
Można zimne ciasto posypać cukrem pudrem.
Przepis na ciasto odnaleziony w internecie.
Ładanie wygląda,czy świeże owoce też mogą być?
OdpowiedzUsuńWitam :) Jak najbardziej mogą być świeże owoce :)
UsuńNa jaką wielkość blaszki są składniki podane?
OdpowiedzUsuńProstokątna 24 na 26cm :)
UsuńRobie to ciasto z roznymi owocami a w zime z prazonymi jablkami tylko wtedy na ciasto jabka a na to pianka i reszte ciasta na tarce
OdpowiedzUsuń, pyycha