Składniki na jeden omlet (patelnia bądź forma średnicy około 22 cm):
* 300 g białek jaj
* 30 g mąki pszennej
* szczypta soli
* pół łyżeczki proszku do pieczenia (użyłam Skworcu)
*olej kokosowy do posmarowania patelni
Dodatki:
* masło czekoladowe typu Nutella
* truskawki
* borówki
* płatki migdałów (użyłam Skworcu)
Wykonanie:
Białka jaj ubić na sztywną pianę (przed ubijaniem dodać szczyptę soli). Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać przez sitko do ubitej piany. Wszystko delikatnie wymieszać łyżką drewnianą.
Patelnię (tylko taką, którą można włożyć do piekarnika, jeśli takiej nie posiadacie można użyć formy do pieczenia ciasta) wysmarować olejem kokosowym. Pianę białkową przełożyć delikatnie na patelnię, wyrównać wierzch.
Piekarnik nagrzać do 180'C. Omlet piec około 9-10 minut.
Upieczony omlet wystudzić, posmarować masłem czekoladowym, udekorować owocami i płatkami migdałów.
Pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńTaki omlet w sam raz na śniadanie
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuń