Ciasto kruche:
* 3 szklanki mąki pszennej
* 1/2 szklanki cukru
* 250 g masła
* 4 żółtka
* 1 łyżka kwaśnej śmietany
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Pianka bezowa:
* 4 białka
* 3/4 szklanki cukru
Dodatkowo:
* 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki (użyłam Orzech)
* 3/4 szklanki cukru
Dodatkowo:
* 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki (użyłam Orzech)
* garść płatków migdałów
Wykonanie:
Wszystkie składniki na kruche ciasto zagnieść. Podzielić je na 2 części (1/3 i 2/3). Mniejszą część ciasta owinąć folią i włożyć do zamrażalnika. Większą część ciasta podzielić na pół. Jeden kawałek ciasta wyłożyć równomiernie na dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia, wysmarować połowę dżemu. Na wierzch położyć drugą połowę ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170'C i podpiec ciasto około 15 minut.
W między czasie białka ubić na sztywną pianę pod koniec ubijania wsypać cukier i ucierać tak długo aż w bezie nie będą wyczuwalne grudki cukru.
Na podpieczony spód wysmarować resztę dżemu. Na wierzch wyłożyć bezę, wyrównać wierzch. Posypać płatki migdałowe. Ciasto wstawić do piekarnika i piec około 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)