KOTLETY MIELONE Z PRZEPIÓRCZYM JAJKIEM

Kotlety mielone można przygotować na różne sposoby. Dzisiejsza moja propozycja to mielone z przepiórczym jajkiem w środku. Ciekawe i eleganckie danie obiadowe lub przekąska. My lubimy takiego kotlecika przekroić na pół i położyć na kanapki zamiast wędliny. 



Składniki:
* 500 g mięsa mielonego wieprzowego
* 1 cebula
* 1 jajko
* bułka namoczona w mleku
* 2 łyżki bułki tartej
* przypraw do mięsa mielonego
* sól
* pieprz
Dodatkowo:
* około 12 jajeczek przepiórczych
* bułka tarta do obtaczania
* olej do smażenia

Wykonanie:
Jajka przepiórcze ugotować we wrzątku około 3 minuty. Wystudzić, oskubać ze skorupek.
Do miski przełożyć mięso mielone, dodać całe jajko, bułkę tartą, drobno pokrojoną cebulę, namoczoną i odciśniętą bułkę oraz do smaku sól, pieprz i przyprawę do mięsa mielonego. Dłonią dobrze wyrobić mięso.
Z mięsa uformować niewielkie kulki, spłaszczyć dłonią. Na środku każdego "placka" mięsa położyć jajko, zlepić mięso w kulę. Każdego klopsa obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanej patelni na oleju na złoty kolor z obu stron.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)