SCHAB Z PIECZARKAMI I CEBULĄ ZAPIEKANY POD SEROWĄ KOŁDERKĄ

Mięso schabowe podane w ten sposób zasmakuje każdemu. Plastry schabu, sos ketchupowo- majonezowy, pieczarki, cebulka... a to wszystko zapiekane pod warstwą żółtego sera. Do tego świeże ziemniaczki posypane koperkiem, ulubiona surówka... mniam :)


Jeśli podoba Ci się film subskrybuj mój kanał na YouTube --> kliknij tutaj


Składniki:
* 4 plastry schabu bez kości
* sól, pieprz do smaku
* przyprawa do wieprzowiny do smaku (użyłam Skworcu)
* 2 łyżki mąki
* 3 łyżki ketchupu
* 3 łyżki majonezu
* około 250 g pieczarek
* 1 cebula
* olej do smażenia
* około 150 g żółtego sera startego na tarce o dużych oczkach

Plastry schabu rozbić tłuczkiem. Mięso posypać z obu stron solą, pieprzem i przyprawą do wieprzowiny. Obtoczyć w mące z obu stron. Schab lekko obsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Zdjąć z patelni
Pieczarki pokroić w półplasterki, cebulę w piórka, podsmażyć na oleju.
Podsmażone mięso ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ketchup wymieszać z majonezem. Posmarować każdy kawałek mięsa. Na mięsie położyć usmażone pieczarki i cebulę. Na wierzch posypać starty żółty ser.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160'C i piec około 30 minut.








20 komentarzy:

  1. Zrobiłam raz i będę robić drugi raz bo posmakowało 😋

    OdpowiedzUsuń
  2. Moje kubki smakowe oszalały!! Przepyszne, będę to na pewno często robić!!dzięki za doskonaly pomysł na obiad!!👍

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy podczas zapiekania mięso nie robi się twarde lub suche?

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam pytanie ile wcześniej można upiec kotlety, aby nie piec przy gościach

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej można upiec wcześniej, zakryć folią i wstawić do letniego piekarnika :)

      Usuń
  5. Ja robiłam takie danie ale z piersi z kurczaka.Palce lizać :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy konieczne jest podpiekanie mięsa, nie można od razu surowego do piekarnika i piec dłużej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście można od razu na surowe mięso, ja jednak podpiekłabym je w piekarniku chwilę, potem odwróciła na drugą stronę i dopiero wtedy położyła farsz i piekła dalej ;)

      Usuń
  7. Na którym poziomie piec w piekarniku

    OdpowiedzUsuń
  8. U mnie jak zwykle późna kolacja i sobie nie odmówię na wieczór, robię po raz enty i daje głowę uciąć, że mięsko jest soczyste i rozwarstwia się cudownie

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszne.Takie danie już kolejny raz robię.Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  10. Polecam. Świetne, szybkie danie.
    Robiłam już je kilka razy. Za każdym razem pyszne.
    Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszny pomysł na obiad, dzisiaj robię poraz kolejny.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)