* 4 plastry schabu bez kości
* sól, pieprz do smaku
* przyprawa do wieprzowiny do smaku (użyłam Skworcu)
* 2 łyżki mąki
* 3 łyżki ketchupu
* 3 łyżki majonezu
* około 250 g pieczarek
* 1 cebula
* olej do smażenia
* około 150 g żółtego sera startego na tarce o dużych oczkach
Plastry schabu rozbić tłuczkiem. Mięso posypać z obu stron solą, pieprzem i przyprawą do wieprzowiny. Obtoczyć w mące z obu stron. Schab lekko obsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Zdjąć z patelni
Pieczarki pokroić w półplasterki, cebulę w piórka, podsmażyć na oleju.
Podsmażone mięso ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ketchup wymieszać z majonezem. Posmarować każdy kawałek mięsa. Na mięsie położyć usmażone pieczarki i cebulę. Na wierzch posypać starty żółty ser.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160'C i piec około 30 minut.
Zrobiłam raz i będę robić drugi raz bo posmakowało 😋
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :)
UsuńMoje kubki smakowe oszalały!! Przepyszne, będę to na pewno często robić!!dzięki za doskonaly pomysł na obiad!!👍
OdpowiedzUsuńJest mi bardzo miło :)
UsuńPychotka😋😋😋
OdpowiedzUsuńCzy podczas zapiekania mięso nie robi się twarde lub suche?
OdpowiedzUsuńNie, jest idealne ;)
UsuńMam pytanie ile wcześniej można upiec kotlety, aby nie piec przy gościach
OdpowiedzUsuńJak najbardziej można upiec wcześniej, zakryć folią i wstawić do letniego piekarnika :)
UsuńJa robiłam takie danie ale z piersi z kurczaka.Palce lizać :-)
OdpowiedzUsuńCzy konieczne jest podpiekanie mięsa, nie można od razu surowego do piekarnika i piec dłużej?
OdpowiedzUsuńOczywiście można od razu na surowe mięso, ja jednak podpiekłabym je w piekarniku chwilę, potem odwróciła na drugą stronę i dopiero wtedy położyła farsz i piekła dalej ;)
UsuńNa którym poziomie piec w piekarniku
OdpowiedzUsuńJa piekłam na samym dole :)
UsuńU mnie jak zwykle późna kolacja i sobie nie odmówię na wieczór, robię po raz enty i daje głowę uciąć, że mięsko jest soczyste i rozwarstwia się cudownie
OdpowiedzUsuńDziękuję i życzę smacznego :)
UsuńPyszne.Takie danie już kolejny raz robię.Polecam.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ;)
UsuńPolecam. Świetne, szybkie danie.
OdpowiedzUsuńRobiłam już je kilka razy. Za każdym razem pyszne.
Dziękuję
Pyszny pomysł na obiad, dzisiaj robię poraz kolejny.
OdpowiedzUsuń