LIZAKI BEZOWE

Lizaki bezowe to nic innego jak bezy przyklejone do patyczka. Doskonałe jako dekoracja tortu, na kinderbal, słodki stół. Przed nami sezon komunijny a takie bezowe lizaki owinięte w folię celofanową to idealne podziękowanie dla przybyłych gości. Bardzo proste w przygotowaniu a jakże efektownie wyglądają. Moja córka jest zachwycona takimi lizakami :)

Składniki na lizaki bezowe:
* 4 białka jaj
* 200 g cukru drobnego do wypieków
* szczypta soli
* papierowe patyczki
* opcjonalnie dowolnego koloru barwnik spożywczy
* opcjonalnie dowolne posypki cukiernicze

Wykonanie:
Białka ze szczyptą soli ubić na pianę. Ubijając dalej stopniowo dodawać cukier. Ubijać tak długo, aż w pianie nie będą wyczuwalne grudki cukru i stanie się ona sztywna i stabilna. 
Pianę przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką cukierniczą (u mnie Wilton 1M). Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wycisnąć w większych od siebie odstępach odrobinę piany, wkleić w nią patyczki. Tworząc dowolne kształty wyciskać pianę na patyczki (u mnie były to kształty koła). Na lizaki można posypać odrobinę posypki cukierniczej.
Jeśli chcemy uzyskać lizaki w różnych kolorach należy pianę podzielić do miseczek i każdą z nich zabarwić na wybrany kolor, dodając odrobinę barwnika spożywczego.
Piekarnik nagrzać do 80-90'C, suszyć bezy około 2-3 godziny. Czas suszenia bezy zależny jest od wielkości lizaków. Bezy powinny swobodnie odchodzić od papieru do pieczenia.










4 komentarze:

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)

Copyright © Zrób to smacznie , Blogger