Placki ziemniaczane z cebulą i czosnkiem są proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Obowiązkowo muszą być chrupiące, a ziemniaki ręcznie tarte na tarce. Najlepsze są takie ciepłe, zaraz po usmażeniu, podane ze śmietaną, sosem czosnkowym albo gulaszem. Choć przyznam Wam, że ja najlepiej placki ziemniaczane uwielbiam posypane cukrem, a Wy z czym lubicie placki ziemniaczane?
Składniki na placki ziemniaczane z cebulą i czosnkiem:
Składniki:
* 1 kg ziemniaków
* 1 kg ziemniaków
* 1 cebula
* 2-3 ząbki czosnku
* 2 jajka
* sól i pieprz do smaku
* 3-4 łyżki mąki pszennej
* olej do smażenia
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć i osuszyć. Zetrzeć na tarce o małych oczkach. Masę ziemniaczaną delikatnie odsączyć z nadmiaru wody. Następnie zetrzeć na tarce obraną cebulę, dodać do ziemniaków również przeciśnięty przez praskę czosnek. Masę wymieszać z jajkami, mąką, solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej. Łyżką wykładać porcje placków na oleju, smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone placki układać od razu z patelni na ręcznik papierowy, aby obciekły z nadmiaru oleju.
* 2 jajka
* sól i pieprz do smaku
* 3-4 łyżki mąki pszennej
* olej do smażenia
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć i osuszyć. Zetrzeć na tarce o małych oczkach. Masę ziemniaczaną delikatnie odsączyć z nadmiaru wody. Następnie zetrzeć na tarce obraną cebulę, dodać do ziemniaków również przeciśnięty przez praskę czosnek. Masę wymieszać z jajkami, mąką, solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej. Łyżką wykładać porcje placków na oleju, smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone placki układać od razu z patelni na ręcznik papierowy, aby obciekły z nadmiaru oleju.
Takich placków ziemniaczanych jeszcze nie jadłam. Chętnie wypróbuję przepis :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Polecam, bardzo smaczne :) Również pozdrawiam :)
Usuń