ZUPA MEKSYKAŃSKA Z MIĘSEM MIELONYM

Zupa meksykańska to pyszna, gęsta, rozgrzewająca i treściwa zupa z dodatkiem mięsa mielonego. Pyszna nie tylko na obiad, ale również do podania jako ciepłe danie na imprezy. Zupa ta jest bardzo prosta w przygotowaniu, idealna na chłodne wieczory. Najczęściej tego typu dania przygotowuję w większej ilości i część zamykam w słoiki. Dzięki temu, kiedy mam leniwy dzień, niespodziewanych gości lub zwyczajnie mniej czasu na gotowanie, otwieram słoik i ciepłe danie gotowe :)


Kochani moi, kilka dni temu podawałam Wam przepis na ekspresowe mini pączki jogurtowe, które smażyłam na patelni Diamond firmy Kohersen. Dodam tylko że patelnię używam już od około miesiąca i nic się z nią nie dzieje, nadal wygląda jak nowa. Natomiast zupę gotowałam w garnku Diamond, również od firmy Kohersen. Testuję go tak jak patelnię od miesiąca i powiem tylko jedno. Chyba nigdy nie miałam lepszego garnka czy patelni. Nic nie przywiera, łatwo naczynia utrzymać w czystości, po prostu rewelacja. Garnek ma średnicę 24 cm i pojemność 4,9 litra. W zestawie jest pokrywka. Garnek doskonale pasuje do każdego rodzaju kuchenki, a także można myć go w zmywarce. Jeśli szukacie nowego garnka bądź patelni to ja jak najbardzej polecam Wam naczynia od Kohersen.

Zupa meksykańska z mięsem mielonym- składniki:
* około 600- 700 g mięsa mielonego wieprzowego
* 1 puszka czerwonej fasoli
* 1 puszka kukurydzy konserwowej
* 3-4 ziemniaki
* 2 marchewki
* 1 korzeń pietruszki
* 2 średnie cebule
* 6- 7 pieczarek
* 3 ząbki czosnku
* 1 butelka passaty pomidorowej
* 2 łyżki koncentratu pomidorowego
* 2 łyżki masła
* 4 łyżki oleju
* około 250 ml wody
* 1 łyżeczka słodkiej papryki
* pół łyżeczki ostrej papryki
* sól do smaku (ilość według uznania)
* pół łyżeczki suszonego oregano
* 2 liście laurowe
* 3 ziarenka ziela angielskiego

Wykonanie:
W garnku, w którym będzie się gotowała zupa rozpuścić masło i wlać olej. Cebulę obrać pokroić w małą kostkę, pieczarki pokroić w półplasterki. W garnku podsmażyć cebulę z pieczarkami, pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość wymieszać i chwilę razem podsmażać. Korzeń pietruszki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, marchewki pokroić w niedużą kostkę. Warzywa dodać do garnka, ponownie wszystko razem wymieszać i podsmażać. Dodać następnie mielone mięso, wsypać wszystkie przyprawy. Całość podsmażać i co chwilę mieszać drewnianą łyżką, żeby mięso mielone się rozdrobniło na małe kawałeczki. Na końcu wlać wodę, passatę pomidorową, dodać koncentrat pomidorowy wsypać odsączoną z zalewy czerwoną fasolę i kukurydzę konserwową i pokrojone w bardzo małą kostkę ziemniaki. Wsypać ziele angielskie i liście laurowe. Wszystko dokładnie wymieszać. Garnek zakryć pokrywką i gotować około 20-25 minut. Na samym końcu zupę ewentualnie doprawić do smaku.




Wpis powstał przy współpracy z marką Kohersen.



4 komentarze:

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)