czwartek, 4 lutego 2016

CIASTO Z BRZOSKWINIOWĄ PIANKĄ.

Dziś zapraszam na pyszne ciasto z delikatną brzoskwiniową pianką i galaretką.




SKŁADNIKI:
CIASTO:
4 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki oleju, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3/4 szklanki mąki, 1 czubata łyżka kakao.

PIANKA:
2 śnieżki, 1 i 1/2 szklanki mleka, 50dag serka Philadelphia (można zastąpić zmielonym twarogiem), 2 galaretki brzoskwiniowe, 1 puszka brzoskwiń.

Na wierzch 2 galaretki truskawkowe rozpuszczone w 750ml wody.

WYKONANIE:
CIASTO: Dno blaszki o wymiarach 23x34cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180'C. Mąkę przesiać z sodą, proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodawać partiami cukier. Następnie dodawać żółtka i sypkie składniki. Wymieszać. Ciasto wylać do blaszki i piec około 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika Ciasto należy dobrze wystudzić.
PIANKA: Brzoskwinie odsączyć z zalewy, 2-3 połówki odłożyć do dekoracji, pozostałe pokroić w kostkę. Galaretki rozpuścić w 1 i 1/2 szklance wrzątku. Serek zmiksować z ubitą wcześniej śnieżką. Dodać tężejącą galaretkę, pokrojone brzoskwinie, delikatnie wymieszać (najlepiej łyżką).
Masę wyłożyć na biszkopt. Wstawić do lodówki aż masa serowa stężeje. Na zastygnięta masę wylać tężejącą galaretkę truskawkową.
SMACZNEGO :)

2 komentarze:

  1. Wygląda wspaniale. Chętnie bym się poczęstowała kawałkiem do kawy :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...