PIERŚ Z KURCZAKA ZAPIEKANA W PIEKARNIKU Z ZIEMNIAKAMI, PAPRYKĄ I SEREM

Jeśli nie macie zbyt wiele czasu na przygotowanie obiadu to polecam Wam ten przepis. Wystarczy wszystko ułożyć na blachę lub naczynie do zapiekania, włożyć do piekarnika i gotowe. Pyszna pierś z kurczaka zapiekana z ziemniakami i papryką w to wszystko zasypane żółtym serem. Szybko i smacznie. 




Składniki (ilość należy dopasować pod swoją wielkość naczynia):
* ziemniaki pokrojone w talarki
* papryka czerwona pokrojona w kostkę
* pierś z kurczaka, każda przekrojona wzdłuż na pół
* sól, pieprz do smaku
* przyprawa do kurczaka
* żółty ser starty na tarce o dużych oczkach

Wykonanie:
Ziemniaki pokrojone w talarki podgotować w osolonej wodzie, tak by były na wpół miękkie.
W naczyniu układać w kolejności: warstwę ziemniaków, posypać kilkoma kawałkami papryki, posypać ser. Kolejno znów ziemniaki, papryka i ser. Na wierzch ułożyć pierś z kurczaka uprzednio doprawioną solą, pieprzem i przyprawą. Na mięso posypać odrobinę sera. Całość włożyć do piekarnika nagrzanego do 170'C i piec około 35- 40 minut. 



















36 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda A czy olejem trochę skropić?

    OdpowiedzUsuń
  2. Żeby nie wyszło mi suche, to można naczynie zakryć folią aluminiową?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, jednak nic tu bez przykrycia nie będzie suche :)

      Usuń
  3. A czy ten kurczak nie jest suchy??

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajne danie. Szybkie, proste, smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  5. A można pięć w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem czy lepiej nie? :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Można pominąć paprykę?Ewentualnie co można dać zamiast papryki?

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy można kurczaka owinąć boczkie

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobiłam dzisiaj. Bardzo, bardzo smaczne. Polecam ��

    OdpowiedzUsuń
  9. CHĘTNIE SKORZYSTAM Z PRZEPISU .

    OdpowiedzUsuń
  10. Dzień dobry. Jakie warzywa/dodatki Pani poleca jeszcze oprócz papryki, aby było bardziej na "bogato"? :D

    OdpowiedzUsuń
  11. A pomidor marchewka ??🤔🤔🤔

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy można ser żółty zamienić na mozzarellę ?

    OdpowiedzUsuń
  13. Pycha 🙂🙂 następnym razem dodam pieczarki i cebulkę 🙂

    OdpowiedzUsuń
  14. Witam.Czy piec pod przykryciem?

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetny pomysł na obiad. Nie ma co czekać, trzeba będzie zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  16. Dzisiaj piekłam pychota😋
    Pozdrawiam 😊

    OdpowiedzUsuń
  17. Wczoraj pieklam,pycha,dodalam cukinie,marchew i czerwona cebule.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  18. Nie spodziewałam się ale wyszło przepysznie. Pierś soczysta i moja córka zjadla że smakiem nawet warzywa 🙂

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)