CIASTO KINDER COUNTRY

Do zrobienia tego ciasta zamierzałam się już bardzo dawno, aż w końcu się zmobilizowałam i zrealizowałam swój plan :) I teraz żałuję, że nie przygotowałam tegoż właśnie ciasta wcześniej. Jest rewelacyjne, słodkie, w smaku przypomina batonik Kinder Country i przyznam, że dość syte.
Polecam wszystkim tym, którzy jeszcze nie próbowali tego ciasta :)



Składniki:
* 400 ml śmietany 36%
* 250 g serka mascarpone
* około 3 paczek po 50 g herbatników
* 2 białe czekolady po 150 g każda
* 2 mleczne czekolady po 150 g każda
* 3 szklanki płatków Nestle Kangus+ kilka garści na wierzch

Wykonanie:
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić. 200 ml śmietany 36% ubić na sztywno, dodać serek mascarpone i ostudzona białą czekoladę, wymieszać. Wsypać 3 szklanki płatków i wymieszać wszystko łyżką. Na dnie blachy (u mnie okrągła o średnicy 22 cm) ułożyć herbatniki, na wierzch wylać masę z białej czekolady. Na to ułożyć kolejną warstwę herbatników. Mleczną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ubić 200 ml śmietany 36%, dodać przestudzoną czekoladę, wymieszać. Wyłożyć na herbatniki. Na wierzchu posypać płatki Nestle Kangus. Wstawić do lodówki na 3-4 godziny a jeśli będzie trzeba pozostawić w lodówce na całą noc. 







Przepis na to ciasto zaczerpnęłam z internetu.

25 komentarzy:

  1. Wygląda obłędnie, z pewnością bym się na kawałeczek skusiła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam , mniam , wygląda super i pewnie tak smakuje

    OdpowiedzUsuń
  3. nie za slodkie? właśnie robię i wydaje mi się, że 6 czekolad to za dużo...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciasto jest słodkie ale właśnie takie ma być jak batonik kinder country :)

      Usuń
    2. Są 4 czekolady?

      Usuń
    3. tak 4 czekolady po 150 g każda czekolada, czyli łącznie 300 g białej i 300 g mlecznej :)

      Usuń
  4. czy moge uzyć śmietany 30% ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pewnie :) dobrze schłodzona i ubije się idealnie :)

      Usuń
    2. Miskę do ubijania jak i rózgę też warto schłodzić - szybciej się ubije

      Usuń
  5. Można użyć ryżu preparowanego zamiast płatek?

    OdpowiedzUsuń
  6. jest dobry, ale chrupki zmiękły i zrobiły się gumowe

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to normalne, że płatki zmiękną w takiej masie :)

      Usuń
  7. Przed dodaniem platkow polecam wstawic do mikrofalowki na pelna moc, na ok 2-3 minuty. Nie beda przez to tak bardzo rozmiekac w ciescie

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda smakowicie, już długo zabieram się za zrobienie tego ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo piękne ciasto, efektowne i także pokazane, dobry pomysł ja tez czekam do wiosny, można o wiele kreatywniej pokazać nasze wypieki😁

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyszło bardzo pyszne, tylko herbatniki na dole strasznie zmiękły i się rozciapkały :( Ktoś pomoże jak tego uniknąć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest niestety nieuniknione, szczególnie jak na nie położona jest kremowa masa :)

      Usuń
  11. Zastąpiłabym herbatniki migdałami w płatkach, czy jakim pokruszonym orzechem ziemnym albo nerkowcem.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)