Polecam wszystkim tym, którzy jeszcze nie próbowali tego ciasta :)
Składniki:
* 400 ml śmietany 36%
* 250 g serka mascarpone
* około 3 paczek po 50 g herbatników
* 2 białe czekolady po 150 g każda
* 2 mleczne czekolady po 150 g każda
* 3 szklanki płatków Nestle Kangus+ kilka garści na wierzch
Wykonanie:
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić. 200 ml śmietany 36% ubić na sztywno, dodać serek mascarpone i ostudzona białą czekoladę, wymieszać. Wsypać 3 szklanki płatków i wymieszać wszystko łyżką. Na dnie blachy (u mnie okrągła o średnicy 22 cm) ułożyć herbatniki, na wierzch wylać masę z białej czekolady. Na to ułożyć kolejną warstwę herbatników. Mleczną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ubić 200 ml śmietany 36%, dodać przestudzoną czekoladę, wymieszać. Wyłożyć na herbatniki. Na wierzchu posypać płatki Nestle Kangus. Wstawić do lodówki na 3-4 godziny a jeśli będzie trzeba pozostawić w lodówce na całą noc.
Przepis na to ciasto zaczerpnęłam z internetu.
Wygląda obłędnie, z pewnością bym się na kawałeczek skusiła :)
OdpowiedzUsuńZapraszam :) póki jeszcze jest ;)
UsuńCudownie wyszło <3
OdpowiedzUsuńzapraszam na kawałeczek ;)
UsuńZ chęcią ;) <3
OdpowiedzUsuń;)
UsuńMniam , mniam , wygląda super i pewnie tak smakuje
OdpowiedzUsuńnie za slodkie? właśnie robię i wydaje mi się, że 6 czekolad to za dużo...
OdpowiedzUsuńciasto jest słodkie ale właśnie takie ma być jak batonik kinder country :)
UsuńSą 4 czekolady?
Usuńtak 4 czekolady po 150 g każda czekolada, czyli łącznie 300 g białej i 300 g mlecznej :)
Usuńczy moge uzyć śmietany 30% ?
OdpowiedzUsuńpewnie :) dobrze schłodzona i ubije się idealnie :)
UsuńMiskę do ubijania jak i rózgę też warto schłodzić - szybciej się ubije
UsuńMożna użyć ryżu preparowanego zamiast płatek?
OdpowiedzUsuńtak :)
Usuńjest dobry, ale chrupki zmiękły i zrobiły się gumowe
OdpowiedzUsuńto normalne, że płatki zmiękną w takiej masie :)
UsuńPrzed dodaniem platkow polecam wstawic do mikrofalowki na pelna moc, na ok 2-3 minuty. Nie beda przez to tak bardzo rozmiekac w ciescie
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie, już długo zabieram się za zrobienie tego ciasta:)
OdpowiedzUsuńbardzo piękne ciasto, efektowne i także pokazane, dobry pomysł ja tez czekam do wiosny, można o wiele kreatywniej pokazać nasze wypieki😁
OdpowiedzUsuńIdealne do kawy lub herbaty ;)
OdpowiedzUsuńWyszło bardzo pyszne, tylko herbatniki na dole strasznie zmiękły i się rozciapkały :( Ktoś pomoże jak tego uniknąć?
OdpowiedzUsuńTo jest niestety nieuniknione, szczególnie jak na nie położona jest kremowa masa :)
UsuńZastąpiłabym herbatniki migdałami w płatkach, czy jakim pokruszonym orzechem ziemnym albo nerkowcem.
OdpowiedzUsuń