Doskonała odmiana dla tradycyjnych naleśników.
Do wykonania farszu użyłam kukurydzy konserwowej od Jamar .
Użyłam również przypraw Skworcu.
Składniki na farsz:
* 1 kg piersi z kurczaka
* 1 cebula
* około 10 pieczarek
* 1 puszka kukurydzy konserwowej
* 1/2 szklanka wody
* 2 łyżki koncentratu pomidorowego
* sól, pieprz, przyprawy
Potrzebne będą również naleśniki- przepis tutaj.
Wykonanie:
Usmażyć naleśniki.
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, pieczarki w półplasterki, natomiast cebulę w cienkie plasterki. Wszystko umieścić na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, przyprawami. Smażyć do momentu odparowania wody z patelni. Następnie dodać odsączoną z zalewy kukurydzę konserwową i zalać wodą wymieszaną z koncentratem pomidorowym. Wszystko wymieszać i dusić przez około 3-4 minuty na małym ogniu.
Na naleśnika nakładać na środek farsz i zawijać w kopertę. Podsmażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju.
Najlepiej smakuje na ciepło.
Zrobiłam dziś na obiad tylko troszkę inaczej ale pomysł super.
OdpowiedzUsuńA jak?
UsuńSmaczne! Bardzo lubię nadziewane naleśniki
OdpowiedzUsuńMoja babcia też zawsze tak robiła! Smakują genialnie :)
OdpowiedzUsuńNie cierpię kukkurydzy to na co można zamienić?
OdpowiedzUsuńmożna jej wcale nie dodawać :)
UsuńMysle ze nac selera i ziola sa ok
OdpowiedzUsuńOsobiscie dodalabym troche startego sera zoltego zeby sie to nie "sypalo" po talerzu. 😁
OdpowiedzUsuńMam ochote zrobic ale z sosem czosnkowym :D ktoś probował ?
OdpowiedzUsuńmniam :) na pewno będzie smacznie :)
Usuń