Ciastka te są szybkie w przygotowaniu, nie wymagają chłodzenia w lodówce przed pieczeniem, kruche a co najważniejsze szybko znikają z talerzyka :)
Składniki:
* 400 g mąki
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 2 łyżki kwaśnej śmietany
* 3 jajka
* 150 g masła
* dżem truskawkowy
Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Stolnicę podsypać mąką, ciasto rozwałkować na grubość 7-8 mm. Przy brzegu wysmarować wzdłuż dżem na około 4 cm szerokości. Ciasto zawinąć w rulonik na dwa razy. Rulon odciąć od pozostałego ciasta. Zwinięte ciasto pokroić na kawałki długości 4-5 cm. Tak samo postąpić z pozostałym ciastem. Układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180'C, piec ciasteczka około 20 minut. Schłodzone można posypać cukrem pudrem.
Mnie z podanych proporcji wyszło 35 ciastek.
Zjadłabym takich kruchych ciasteczek. Najlepiej do kawki <3 Pysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńZapraszam, jeszcze kilka zostało :)
UsuńŚwietny przepis. Szybkie i łatwe w zrobieniu ciasteczka, nawet dla takiego amatora jak ja :)
Usuńsmakowite:)
OdpowiedzUsuńPolecam, są smaczne :)
UsuńNo ja nie mogę robić takich rzeczy bo zaraz bym wszystko zjadła sama ;-)Na pewno pasują do herbatki :) My ostatnio celebrujemy picie wody z naszego filtra redox fitaqua- celebrujemy bo jest to woda prozdrowotna, odkwasza organizm, zwalcza działanie wolnych rodników...uzywamy tej wody do wszystkiego gotowania, zaparzania lub po prostu picia. Herbata do tych słodkości tylko i wyłącznie na zdrowej wodzie :)
OdpowiedzUsuńBardzo prosty przepis, ale nawet na takie mam od jakiegoś czasu lenia :)
OdpowiedzUsuńja tez
Usuńile cukru?
OdpowiedzUsuńja nie dodaję, uważam, że są dość słodkie z dżemem czy marmoladą :) Ale dodaj ile uważasz, jeśli uważasz, że potrzeba :)
UsuńIle ciasteczek wychodzi z podanej porcji?
OdpowiedzUsuńokoło 30-40 ciastek, zależy jakiej zrobisz wielkości :)
UsuńOk,dziękuję,zrobie dzisiaj moim lasuchom...😀
Usuńpoproszę zdjęcie na maila zrobtosmacznie@gmail.com, jeśli chcesz, to wstawię tutaj w specjalnej zakładce :)
Usuńrogaliki też można zrobić.
UsuńNie zrozumiałam dokładnie tego sposobu smarowania dżemem? Tylko po jednej stronie walkowanego ciasta?
OdpowiedzUsuńtak :)
Usuńczy można dać margarynę Kasię czy musi być masło
OdpowiedzUsuńmoże być Kasia :)
UsuńMasło nadaje wyjątkowego smaku... :-)
UsuńA co zrobić aby dżem nie wypływał? Własnie je upiekłam i niemal cały dżem wypłynął na blaszkę podczas pieczenia :(
OdpowiedzUsuńNie mam pojęcia, dżemu zawsze trochę wypłynie, ale mi sporo w środku zostało. Zamiast dżemu można dać marmoladę to nie wypłynie.
UsuńJa spieprzę nawet najprostsze ciasto zrobiłam z tego przepisu tylko , że nie wałeczki a rogaliki i oto co mi wyszło , cały dżem wypłynął i rogaliczki spaliły się , ale to co odgryzłam nie spalone to było dobre.(chciałam dodać zdjęcie ale niestety nie ma jak)
UsuńMoja zona zamiast dzemu daje zesmazone jablka- nie dodaje do nich cukru tylko wyciska sok z cytryny. Dluzej sa wilgotne i nic nie wyplywa i sa pyszne- polecam
UsuńLepsza marmolada niż dżem nie wyplywa
UsuńCzy nie należy dodać szczyptę soli?
OdpowiedzUsuńJeśli uważasz to za konieczne to dodaj :) Jednak ja nie dodaję :) Każdy przepis można modyfikować według uznania :) Pozdrawiam
UsuńA czy zamiast kwasnej smietany mozna uzyc np. jogurtu naturalnego?
OdpowiedzUsuńProponuję zamiast jogurtu naturalnego jogurt grecki jest bardziej gęsty. Do jogurtu naturalnego myślę, że trzeba by dodać ciut więcej mąki :) Pozdrawiam
UsuńZrobiłam, są przepyszne. Dzieci i mąż zachwyceni, w dodatku łatwo i bardzo szybko się je robi więc jutro zrobię też.
OdpowiedzUsuńCzy zamiast śmietany mogę dać jogurt naturalny?
OdpowiedzUsuńmyślę, że tak, jednak musiałby być równie gęsty jak śmietana :)
UsuńSmakowite ;)
OdpowiedzUsuńja bardzo lubie takie proste najlepiej smakuja tak to moge powiedziec to jest super przepis
OdpowiedzUsuńwyszło pyszne !
OdpowiedzUsuńJutro zrobię😊
OdpowiedzUsuńJa to ie podobne ale na smalcu, są bardzo delikatne.
OdpowiedzUsuńCzesto sięgam po przepisy z netu w poszukiwaniu inspiracji, ale ten jest totalną porażką. Zmarnowane składniki, wszystko pływa w piekarniku
OdpowiedzUsuńCoś musiało pójść nie tak, piekłam ciastka z tego przepisu wielokrotnie i zawsze się udają.
UsuńSuper apetycznie wyglądaja .... Lubię bawić się z dziećmi w kuchni mam dużo jabłek zaprawionach taki muss z kawałkami jabłek czy będzie się nadawać ?
OdpowiedzUsuńZrobiłam/ Przepyszne :)
OdpowiedzUsuńŚmietana kwaśna czyli jaka :)
OdpowiedzUsuńJakakolwiek gęsta, kwaśna śmietana. Taka jaką dodaje się np do zup :)
Usuń