czwartek, 10 marca 2016

BEZY

Bezy są bardzo smaczne ale ciężkie w przygotowaniu. Wystarczy źle ubita piana bądź zła temperatura ich suszenia i już nie wyjdą takie jakie powinny. Ale warto próbować, w końcu się uda ;)





Do przygotowania swoich bezów użyłam 5 białek i niepełne 2 szklanki cukru pudru.
Białka należy ubić na sztywna pianę ze szczypta soli, następnie po trochu wsypywać cukier puder ciągle ubijając białka. Piana musi być gładka i lśniąca. Kolejno masę przełożyć do rękawa cukierniczego i na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać niewielkie beziki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100'C i suszyć około godziny. 
Długość suszenia zależy tylko od Was, czy lubicie bezy zupełnie wysuszone czy klejące w środku ;)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...