piątek, 6 maja 2016

JAJKA W SOSIE KOPERKOWYM

Moja propozycja na dzisiejszy obiad to jajka w sosie koperkowym. Są bardzo pysznym daniem i szybkim, kiedy mamy mało czasu na przygotowanie czegoś na obiad :)
O tej porze roku takie jajka w sosie koperkowym podane ze świeżymi ziemniakami smakują rewelacyjnie.





Składniki:
* 10 jajek
* 2 łyżki masła
* 3 łyżki mąki
* 450 ml wody
* sól, pieprz
* pęczek koperku

Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo, ostudzić i oskubać ze skorupek.
Z masła i mąki zrobić zasmażkę (rozpuścić masło w garnku, dodać mąkę i ciągle mieszając lekko ją zarumienić), dodać sól i pieprz do smaku. Zasmażkę podlać wodą i zagotować, mieszając aby nie powstały grudki. Do tak przygotowanego sosu dodać posiekany koperek. Wymieszać. Do sosu dodać jajka. Odstawić na około 15 minut aby sos przegryzł się koperkiem. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...