środa, 15 czerwca 2016

KURCZAK NA RYŻU Z WARZYWAMI

Przepis na tego kurczaka znalazłam w internecie. Zrobiłam i przyznam szczerze, że rewelacja. Danie szybkie w przygotowaniu, smacznie, kurczak wychodzi soczysty. Naprawdę gorąco polecam :)







Składniki:
* 5 kawałków podudzi z kurczaka (mogą być też pałki)
* 2 szklanki ryżu
* 2 paczki mrożonych warzyw
* przyprawy do natarcia kurczaka
 Zalewa:
* 6 szklanek wody
* 3 łyżki koncentratu pomidorowego
* 2 łyżki cukru
* po 1 łyżce ostrej i słodkiej papryki
* 1 łyżeczka oregano
* 1 łyżeczka bazylii
* pół łyżeczki pieprzu
* płaska łyżeczka soli

Wykonanie:
Kurczaka natrzeć ulubionymi przyprawami. Odstawić na około 2 godziny. Przygotować zalewę: Gorącą wodę wymieszać z koncentratem pomidorowym, cukrem, ziołami i przyprawami. Na blachę wysypać ryż, na to warzywa mrożone. Całość zalać gorącą zalewą. Na wierzchu ułożyć kawałki kurczaka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec około półtora godziny, co chwilę polewając wierzch mięsa zalewą, aby się nie wysuszyło.











4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...