środa, 22 czerwca 2016

PULPETY W SOSIE POMIDOROWYM

Gotowane pulpety w sosie pomidorowym to doskonała alternatywa na podanie mięsa mielonego inaczej. Smakują dobrze z ryżem, kaszą, makaronem ale też i z ziemniakami. Polecam je Wam jako szybki obiad :)





Składniki:
* 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego
* 1 jajko
* 2-3 łyżki bułki tartej
* ulubione przyprawy do przyprawienia mięsa
* sól, pieprz
* 1 szklanka bulionu
* 5-6 przecieru pomidorowego
* mąka do obtoczenia klopsów
* ewentualnie mąka+ woda do zaklepania sosu

Wykonanie:
Mięso mielone przyprawić według własnego smaku, dodać jajko i bułkę tartą, dobrze wyrobić. Następnie z mięsa uformować małe klopsiki, obtoczyć je w mące.W garnku zagotować bulion, do gotującego się dodać klopsy i gotować na małym ogniu około 15 minut. Po tym czasie dodać przecier pomidorowy, wymieszać i jeszcze gotować około 10 minut. W razie potrzeby sos zaklepać mąką wymieszaną z wodą.

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...