środa, 6 lipca 2016

OSZUKANE GOŁĄBKI Z MŁODĄ KAPUSTĄ

Oszukane gołąbki zwane także gołąbkami bez zawijania, są o wiele szybsze w przygotowaniu niż tradycyjne zawijane gołąbki. Robię je zazwyczaj wtedy, kiedy mam ochotę na gołąbki a nie chce mi się ich zawijać w liście kapusty ;) Danie uwielbiane przez moją rodzinkę i pewnie przez każdego z Was :) 




Składniki:
* 1 kg mięsa mielonego wieprzowego 
* 1 ugotowana paczka ryżu
* 2 jajka
* 3-4 łyżki bułki tartej+ do panierki
* sól, pieprz, ulubione przyprawy
* 1 młoda kapusta
* 4-5 łyżek przecieru pomidorowego
* 2-3 łyżki ketchupu

Wykonanie:
Do miski włożyć mięso mielone, ryż ugotowany w lekko osolonej wodzie, przestudzony, jajka, bułkę tartą, sól, pieprz i ulubione przyprawy i wymieszać dobrze mięso. Uformować klopsy mielone, panierować w bułce tartej i usmażyć na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor z obu stron. Z pozostałego tłuszczu na patelni przygotować bazę sosu: olej podlać wodą, dodać przecier pomidorowy, ketchup, sól i pieprz i zagotować, co chwile mieszając. Młodą kapustę podzielić na liście. Na dnie większego garnka ułożyć warstwę liści kapusty, na to kilka klopsów mielonych i tak na przemian kapusta i liście aż do wyczerpania składników (ostatnią warstwą powinny być liście kapusty). Zalać to bazą do sosu i dolać wody do garnka, aby liście kapusty były pokryte wodą. Gotować na wolnym ogniu, aż kapusta będzie miękka (ewentualnie w razie potrzeby doprawić solą i/ lub pieprzem).
Jeśli chcemy uzyskać sos, to można go na końcu zaciągnąć mąką wymieszaną z wodą. Podawać na ciepło do chleba albo z ziemniakami :)









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...