środa, 20 lipca 2016

ŚWIEŻA MAKRELA Z PIEKARNIKA

Świeża makrela nie wymaga zbytniego przyprawiania, wystarczy sól, pieprz, sok z cytryny, oliwa z oliwek i można wyczarować pyszną w smaku pieczoną makrelę. 
Ryba ta ceniona jest szczególnie za swoje wartości smakowe i odżywcze (zawiera bardzo dużo białka i doskonale wpływa na naszą odporność). 




Składniki:
* świeża makrela
* sól i pieprz do smaku
* kilka kropel soku z cytryny
* oliwa z oliwek do nasmarowania makreli

Wykonanie:
Makrelę dokładnie oczyścić i umyć. Osuszyć. Doprawić solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny, nasmarować oliwą z oliwek. Odstawić na około 2 godziny. Po tym czasie rybę przełożyć na blachę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C. Piec około 40-45 minut (po około 20 minutach rybę odwrócić na drugą stronę). 
                        SMACZNEGO :)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...