środa, 31 sierpnia 2016

BUŁECZKI ŚNIADANIOWE

Dziś przepis na bułki z mąki pszennej oraz żytniej razowej. Pyszna, chrupiąca skórka z ziarnami siemienia lnianego, w sam raz na śniadanko :)

Do przygotowania bułek wykorzystałam mąkę bio żytnią razową od eSłoneczko.




Składniki:
* około 200 g mąki pszennej+ 2-3 łyżeczki do zrobienia zaczynu
* 250 g mąki żytniej razowej
* 230 ml letniej wody
* 100 ml letniego mleka
* 1 łyżka oliwy
* 2 łyżeczki suchych drożdży
* 1 łyżeczka cukru
* pół łyżeczki soli
* dodatkowo ulubione ziarna do posypania, jajko do posmarowania bułek

Wykonanie:
Przygotować zaczyn: suche drożdże wymieszać z cukrem, wlać letnie (nie gorące!!!) mleko i wymieszać. Zasypać 2-3 łyżkami mąki, zakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20 minut. Po tym czasie dodać wszystkie pozostałe składniki i dobrze wymieszać ciasto. Ponownie odstawić do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość. Na stolnicę podsypaną mąką wyłożyć ciasto i dokładnie wyrobić. Odrywać kawałki ciasta i formować bułeczki. Ułożyć je na blachę, zakryć ścierką i odstawić na około 10 minut. Po tym czasie bułki posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać ulubionymi ziarnami i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190'C na około 20 minut. Wystudzić na kratce .











6 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...