sobota, 17 września 2016

PAŁKI DROBIOWE PIECZONE W KAPUŚCIE KISZONEJ

Mój codzienny problem... co dziś na obiad? Kupiłam pałki z kurczaka i rozmyślałam jakby je inaczej przygotować. I tak wpadłam na pomysł, żeby upiec je z kapustą kiszoną. Obiad robił się "sam" a ja w między czasie mogłam zrobić wiele innych rzeczy.
Pałki wyszły przepyszne, soczyste, lekko pikantne i kwaskowate od kapusty kiszonej. Naprawdę polecam :)




Składniki:
* 10 pałek z kurczaka
* 600 g kapusty kiszonej
* delikata do mięs 
* pół szklanki oleju
* sól
* ostra papryka 
* ulubione przyprawy do przyprawienia pałek z kurczaka

Wykonanie:
W misce wymieszać olej z solą, ostrą papryką i ulubionymi przyprawami (wszystko według uznania), włożyć pałki z kurczaka, wymieszać i odstawić do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie mięso ułożyć na blachę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i zapiekać z każdej strony po 15 minut. Kapustę kiszoną drobno pokroić, podsmażyć na patelni z delikatą do mięs (przepis tutaj). W naczyniu żaroodpornym ułożyć na dnie połowę kapusty kiszonej, na wierzch podpieczone pałki i następnie resztę kapusty kiszonej. Przykryć naczynie i piec dalej w piekarniku około 30 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia odkryć naczynie. 













4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...