poniedziałek, 19 września 2016

SAŁATKA RYŻOWA NA SŁODKO

Sałatka ryżowa to smak mojego dzieciństwa. Pamiętam jak przygotowywano ją na większych imprezach, kiedy z obiadu został ryż i pierś z kurczaka gotowana to na kolację zawsze była ta właśnie sałatka. Jej przygotowanie zajmuje naprawdę niewiele czasu a w smaku rewelacyjna :) 




Składniki:
* 1 woreczek ryżu
* pół puszki kukurydzy konserwowej
* 3/4 szklanki rodzynek 
* 1 pierś z kurczaka 
* około 15 zielonych winogron
* 1-2 łyżki majonezu

Wykonanie:
Woreczek ryżu ugotować w osolonej wodzie. Kukurydzę odsączyć z nadmiaru wody. Pierś z kurczaka ugotować w osolonej wodzie, pokroić w drobną kostkę. Rodzynki namoczyć na 2-3 minuty we wrzątku, po tym czasie odlać wodę. Winogrona pokroić na 4 części. Ugotowany, wystudzony ryż wysypać z paczki do miski, dodać pokrojoną pierś, kukurydzę, rodzynki i winogrona, wymieszać. Dodać majonez i ponownie wymieszać. Odstawić na około pół godziny do lodówki. 







2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...