sobota, 8 października 2016

JABŁKA POD KRUSZONKĄ

Jabłka pod kruszonką są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Mało ciasta i dużo jabłek to deser idealny. A jeszcze podane na ciepło smakują wyśmienicie. Kto nie jadł koniecznie musi spróbować ;)



Składniki na blaszkę średnicy 19 cm:
* 4 jabłka
* 1 łyżeczka cynamonu
* kruszonka:
 * ok. 90 g masła
 * 130 g mąki
 * 70 g cukru

Wykonanie:
Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki. Umieścić kawałki jabłek na blaszce, posypać cynamonem.
Z masła, mąki i cukru zrobić kruszonkę (rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka). Posypać na jabłka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i zapiekać około 30 minut (aż kruszonka się zarumieni).







4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...