środa, 9 listopada 2016

OMLET BISZKOPTOWY ZE ŚMIETANĄ

Pyszne i szybkie w wykonaniu omlety biszkoptowe. U mnie były ze śmietaną i dżemem z czarnej porzeczki, ale Wy możecie je nadziać tym na co tylko macie ochotę... owoce, ulubiony krem, mascarpone. 
Omlety te przypominają mi dzieciństwo i małe co nie co kupowane w cukierni :)




Do posmarowania omletów wykorzystałam dżem z czarnej porzeczki od Dagoma.

Z podanych proporcji wyszło mi 9 omletów.

Składniki:
* 2 jajka
* szczypta proszku do pieczenia
* 6 łyżek mąki pszennej
* 4 łyżki cukru
* 1 łyżka kakao (można pominąć)

Wykonanie:
Jajka wbić do miski, ucierać dodając co chwilę po łyżce cukru. Ucierać tak długo aż masa mniej więcej podwoi swoją objętość a masa jajeczna będzie blado żółta. Następnie przesiać do masy przez sitko mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać. 
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia łyżką nakładać małe porcje ciasta formując koło (ciasto powinno być dobrze rozsmarowane by było cienkie). Wstawić do piekarnika na grzanego do 200'C i piec od 6 do 8 minut. Czas pieczenia zależy od piekarnika ( u mnie było to 7 minut). Omlety nie mogą być za bardzo wysuszone, bo będą pękać podczas składania.
Wystudzić. 
Nadziewać dowolnie według uznania. U mnie omlety były przesmarowane dżemem z czarnej porzeczki i nadziane ubitą śmietaną kremówką 36% z cukrem pudrem.










6 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...