sobota, 12 listopada 2016

PIEROGI Z JAGODAMI

Pierogi z jagodami to dla mnie najlepsze pierogi- smak dzieciństwa, kiedy to chodziło się do lasu na jagody i jeszcze tego samego dnia albo następnego były pierogi na obiad :) Polane śmietaną i posypane cukrem to po prostu "niebo w gębie" :) Lubicie? 




Mój przepis na ciasto już poznaliście (przepis tutaj). Tym razem robiłam z połowy składników.
Dodatkowo jagody z kompotu, oczywiście odsączone na sitku z nadmiaru soku (można użyć świeże jagody).

Z mąki, wody i soli zagnieść ciasto, cienko rozwałkować i szklanką wykrawać kółka. Na środku każdego kółka położyć jagody. Ciasto złożyć na pół i dokładnie zlepić brzegi. 
W garnku zagotować lekko osolona wodę. Partiami wkładać pierogi. Gotować około 2-3 minuty od czasu ich wypłynięcia. Wyławiać łyżką cedzakową na talerz. Posypać cukrem i polać słodką śmietaną.



4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...