środa, 7 grudnia 2016

ŚWIĄTECZNE KRUCHE CIASTECZKA IDEALNE DO POWIESZENIA NA CHOINKĘ

Dziś zapraszam po przepis na kruche ciasteczka, które z powodzeniem można powiesić na choinkę. Łatwe w przygotowaniu, w czasie pieczenia po całym domu unosi się wspaniały zapach, a same ciastka tak pyszne, iż obawiam się, że moje nie przetrwają do świąt :) Kolejny etap do dekoracja ciasteczek lukrem. To świetna zabawa z dzieckiem, nie chodzi tu przecież o perfekcyjną dekoracje ciastek ale o dobrą zabawę i wspólnie spędzony czas :)


Składniki:
* pół szklanki cukru
* 250 g masła
* 2 szklanki mąki
* 1 jajko 
opcjonalnie:
* 1 łyżka kakao
* 1 łyżeczka cynamonu
* 1 łyżeczka przyprawy do piernika
Dodatki można dać wszystkie, albo tylko wybrany.
Do dekoracji lukier królewski (przepis tutaj)

Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Owinąć je folią i włożyć do zamrażalnika na około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 6-7 mm na stolnicy podsypanej mąką. Foremkami wykrawać ciasteczka. Na samym brzegu słomką do napojów wykrawać dziurki. Ciastka układać na blachę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C. Piec około 9-10 minut. Wystudzone ciasta udekorować według upodobań.
Ciastka można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku około 3 tygodni.








2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...