poniedziałek, 9 stycznia 2017

CIASTO SALCESON Z JABŁKAMI

Przeglądając zeszyt z przepisami przypomniał mi się przepis na pyszne ciasto salceson z jabłkami. Znane, bardzo proste w przygotowaniu, miękkie, wilgotne, z dużą ilością jabłek ciacho, u mnie znika w expresowym tempie. Kto jeszcze nie robił koniecznie musi spróbować :)


Do ciasta wykorzystałam kakao ciemne naturalne od eSłoneczko.

Składniki:
* 3 jajka
* 1 i 1/2 szklanki mąki
* 1/2 szklanki cukru
* 1/2 szklanki oleju
* 2 łyżki kakao
* 2 łyżeczki cynamonu
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 4 jabłka

W misce jajka utrzeć z cukrem. W osobnej misce wymieszać przesiane przez sitko kakao, mąkę, cynamon i proszek do pieczenia. Do masy jajecznej dodawać po kolei porcjami na zmianę raz sypkie składniki raz olej, ciągle mieszając. Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w dowolnej wielkości kawałki, dodać do wymieszanego ciasta, wymieszać łyżką drewnianą. Blachę ( u mnie tortownica o średnicy 24 cm) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wylać ciasto do blachy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C. Piec około 35-40 minut. 
Ciasto można posypać cukrem pudrem albo udekorować polewą czekoladową.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...