sobota, 25 lutego 2017

PIERSI Z KURCZAKA OTULONE PIECZARKOWĄ PIERZYNKĄ

Dziś propozycja na smaczny obiad. Soczyste kotlety z piersi kurczaka zapiekane z pieczarkami i serem.  To doskonała alternatywa dla tradycyjnych kotletów, które pozostały z poprzedniego dnia z obiadu. Pierwszy raz takie kotlety jadłam wiele lat temu w restauracji i od tego czasu przyrządzam je dość często na obiad :)

Składniki:
* 1 podwójna pierś z kurczaka
* około 1/2 kg pieczarek
* starty żółty ser na tarce o dużych oczkach
* jajko i bułka tarta do panierki
* olej do smażenia
* sól, pieprz i ulubione przyprawy

Wykonanie:
Pierś z kurczaka rozkroić, rozbić tłuczkiem na cienkie kotlety. Z obu stron doprawić solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami. W jednej miseczce rozklepać jajko, w drugiej wysypać bułkę tartą. Kotlety moczyć w jajku, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Usmażone kotlety układać na blachę wyłożoną folią aluminiową.
Pieczarki pokroić w drobniejsze kawałki, podsmażyć na odrobinie oleju. 
Usmażone pieczarki układać na kotlety, posypać wszystko startym żółtym serem i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 150'C, aż ser się rozpuści.



1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...