czwartek, 2 lutego 2017

PLACKI Z KASZY MANNY

Puszyste placki z kaszy manny. Smakują tak samo dobrze na ciepło i na zimno. Moja córka uwielbia różne placki, więc mam nadzieję, że i te jej posmakują, bo ja sama chętnie je zajadam ;) Idealne na śniadanie a także jako podwieczorek.


Placki podałam z konfiturą z borówki amerykańskiej od PrzetworyzBorówki.

Składniki na około 16 placków:
* 1 szklanka kaszy manny
* 1 szklanka zimnego mleka
* 2 jajka
* 1,5-2 łyżki cukru
* 50 g masła 

Wykonanie:
Kaszę manną wsypać do miski, zalać mlekiem i odstawić na pół godziny aż kasza wchłonie mleko. Dodać żółtka jajka, cukier i rozpuszczone, przestudzone masło, wymieszać. W osobnej misce ubić białka na sztywną pianę, dodać do masy z kaszy manny i delikatnie wymieszać. 
Smażyć małe placki na rozgrzanej suchej patelni.









5 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...