piątek, 17 marca 2017

KRUCHE SEROWE PIEROŻKI NADZIEWANE CZEKOLADĄ

Kruche, serowe ciastka w kształcie pieroga z czekoladą można dość długo przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Miękkie a zarazem kruche można nadziewać dowolnie, u mnie są z czekoladą, jednak doskonale będą też smakowały z powidłami, marmoladą czy innym nadzieniem. Spróbujcie koniecznie :)



Do przygotowania serowych pierożków wykorzystałam twarożek sernikowo- kanapkowy "Mój ulubiony" od Wieluń.

Składniki:
* 3 szklanki mąki pszennej
* 200 g twarogu zmielonego
* 1 jajko
* 1/2 szklanki cukru
* 150 g masła
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* masło czekoladowe do nadzienia
* cukier puder do oprószenia (można pominąć)

Wykonanie:
Z mąki, twarogu, cukru, jajka, masła i proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię aluminiową i włożyć do zamrażalnika na minimum 30 minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką na grubość około 3 mm. Szklanką wykrawać koła, na każde ułożyć odrobinę nadzienia. Kołka składać na pół i skleić (postępować tak samo jak z klejeniem pierogów). Gotowe ciasteczka układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170'C około 15 minut (aż pierożki się zarumienią). 
Wystudzone można posypać cukrem pudrem.















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...