niedziela, 19 marca 2017

PTYSIE "NA JEDEN KĘS" NADZIEWANE ŚMIETANĄ

Mini ptysie to małe ciasteczka z ciasta parzonego nadziewane śmietaną. Zwykle polewa się je jeszcze czekoladą, jednak dla mnie są wystarczająco słodkie posypane tylko cukrem pudrem.
Nie przekrawam ich na pół, ale nadziewam szprycą z końcówką do nadziewania.
Moja rada- ptysie najlepiej nadziewać przed podaniem, inaczej będą mocno miękkie.




Składniki:
* 125 g masła
* 1 szklanka mąki
* 1 szklanka wody
* 4 jajka
* 250 ml śmietany kremówki
* cukier puder

Wykonanie:
W garnku zagotować wodę z masłem. Gdy masło się rozpuści zmniejszyć palnik pod garnkiem i wsypać mąkę, ciągle wszystko mieszając. Parzyć ciasto około 2-3 minut na małym ogniu, co chwile mieszając, by się nie przypaliło.
Po tym czasie zdjąć garnek z kuchenki, przełożyć je do miski i wystudzić.
Zimne ciasto mieszać mikserem dodając po jednym jajku. Tak przygotowane ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskać na papier do pieczenia ciasto wielkości orzecha włoskiego. Ptysie piec w piekarniku nagrzanym do 220'C około 13-15 minut. 
Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem i nadziewać nią zimne ptysie końcówką podłużną, okrągłą jak do nadziewania pączków. 
Można polać rozpuszczoną czekoladą albo posypać cukrem pudrem.
Z podanych proporcji wychodzi około 45- 50 ptysi.









2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...