piątek, 5 maja 2017

PIERŚ Z KURCZAKA W SOSIE POMIDOROWO- BAZYLIOWYM

Pomysłów na pierś z kurczaka jak i na sosy jest bardzo wiele. Dziś mam dla Was propozycję na pierś z kurczaka w sosie pomidorowo- bazyliowym.
Obiad pyszny i szybki w przygotowaniu :)



Pierś z kurczaka w sosie pomidorowo- bazyliowym podałam z kaszą jęczmienną pęczak od Młyny Stoisław.
Kasza jęczmienna pęczak jest bardzo zdrowa, bogata w wiele wartości odżywczych między innymi w białko, węglowodany czy żelazo. 

Można podać również pierś z kurczaka w sosie z ryżem, makaronem czy innym rodzajem kaszy.

Składniki:
* 3 pojedyncze piersi z kurczaka
* oliwa z oliwek do podsmażenia
* sól
* przyprawa do kurczaka (użyłam Skworcu)
* papryka ostra (użyłam Skworcu)
* odrobina pieprzu cayenne (użyłam Skworcu)
* 2-3 łyżeczki bazylii suszonej (użyłam Skworcu)
* 4-5 łyżek przecieru pomidorowego
* około 1,5 szklanki wody

Wykonanie:
Pierś z kurczaka pokroić w cienkie paski o długości około 3- 4 cm. Podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Na końcu podsmażania dodać sól i przyprawy (ilość według uznania). Podsmażone mięso podlać wodą, dodać przecier pomidorowy i bazylię. Wszystko wymieszać i dusić na małym ogniu około 20 minut. Sos można zagęścić mąką, jednak ja tego nie robiłam.


I jeszcze kilka słów jak ugotować kaszę jęczmienną pęczak. Otóż kaszę gotujemy około 20 minut od momentu zagotowania wody w proporcji 1 szklanka kaszy i 2,5 szklanki wody. Po tych 20 minutach kaszę odstawić aż wchłonie całą wodę.









1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...