czwartek, 11 maja 2017

WĄTRÓBKA Z JABŁKIEM I CEBULKĄ

Pyszna, aromatyczna, delikatna wątróbka z jabłkiem i cebulką to danie uwielbiane przeze mnie w dzieciństwie. Wieki tego nie jadłam i dziś postanowiłam przygotować taką właśnie wątróbkę na obiad.
Z podsmażoną cebulką, kwaśnym jabłkiem i majerankiem wyszła obłędnie. Rzadko jem wątróbkę, ale w takiej postaci mogłabym ją jeść niemal codziennie.



Składniki:
* 1/2 kg wątróbki drobiowej
* 2 kwaśne jabłka
* 2 cebule
* 1 łyżeczka majeranku
* sól, pieprz
* mąka do obtoczenia wątroby
* olej do smażenia

Wykonanie:
Wątróbkę delikatnie oprószyć solą i pieprzem. Każdy kawałek obtoczyć w mące i podsmażyć z obu stron na rozgrzanej patelni na oleju. 
Podsmażoną wątróbkę przełożyć do garnka.
Na tym samym oleju, na którym była smażona wątroba podsmażyć cebule pokrojone w piórka. Przełożyć do garnka z wątrobą (łącznie z olejem, na którym było smażone mięso i cebule). Jabłka obrać ze skórki i oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić na nieduże kawałki, dodać do garnka. Całość zalać wodą tak, aby pokryć wszystko w garnku. Dodać do smaku sól, pieprz i majeranek. Wszystko dusić na małym ogniu około 25-30 minut.

Można podać z kaszą czy ryżem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...