piątek, 2 czerwca 2017

PAŁKI KURCZAKA W MARYNACIE CZOSNKOWO- ZIOŁOWEJ Z MIODEM

Dziś mam dla Was propozycję na pyszne i soczyste mięso z kurczaka, które wcześniej trzymałam 6 godzin w marynacie czosnkowo- ziołowej a pod koniec pieczenia delikatnie przesmarowałam mięso miodem.



Do pałek z kurczaka wykorzystałam przyprawę do kurczaka czosnkowo- ziołową od Cykoria.
Według przepisu producenta wystarczy dodać do przyprawy olej, wymieszać, nasmarować kurczaka, następnie podsmażyć na oleju, podlać wodą i dusić do miękkości.
Ja jednak swoje pałki z kurczaka marynowałam w przyprawie z olejem kilka godzin, następnie piekłam je w piekarniku, a na końcu posmarowałam płynnym miodem.
To był strzał w dziesiątkę ;) Mięso wyszło soczyste z delikatną wyczuwalną nutą czosnku. Dodatek miodu sprawił, że mięso było lekko słodkie. Cała rodzinka zjadła mięso z apetytem :) 


Składniki:
* 8-10 pałek z kurczaka
* 4-5 łyżek oleju
* 1 paczka przyprawy do kurczaka czosnkowo- ziołowej
* 3-4 łyżki płynnego miodu

Wykonanie:
Przyprawę do kurczaka wymieszać z olejem, natrzeć tym mięso i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Piekarnik nagrzać do 170'C. Piec mięso w piekarniki na blaszy od piekarnika po około 30 minut z każdej strony.
Na końcu pieczenia pałki z kurczaka lekko przesmarować miodem (użyłam do tego silikonowego pędzelka). Piec 5 minut następnie mięso odwrócić na drugą stronę, nasmarować miodem i podpiec kolejne 5 minut.

Można podać z ziemniakami i ulubioną surówką.




  



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...