poniedziałek, 10 lipca 2017

PIECZEŃ Z KARKÓWKI

Soczysta, mięciutka, rozpływająca się w ustach, aromatyczna... mogłabym tu wiele pisać. Karkówka, bo właśnie o niej mowa to moja propozycja na pyszny obiad. Co prawda samo jej pieczenie zajmuje trochę czasu, ale przygotowanie to tylko chwila. Podana tradycyjnie z ziemniaczkami i buraczkami bądź ulubioną surówką to po prostu niebo w gębie :)




Do przygotowania mojej karkówki wykorzystałam dość duże i grube steki z karkówki, jednak piekąc cały kawał mięcha to około kilogramowy kawałek piekę niecałe półtora godziny w 160'C.

Składniki:
* 4 steki z karkówki (około 700 g)
* 2 łyżki oleju
* płaska łyżeczka soli
* 1 łyżeczka przyprawy do wieprzowiny (użyłam Skworcu)
* pół łyżeczki majeranku (użyłam Skworcu) 
* ząbek czosnku
* pół szklanki wody

Wykonanie:
Karkówkę natrzeć przyprawami wymieszanymi z olejem, odstawić do lodówki na około 2-3 godziny.
Do naczynia żaroodpornego (bez przykrycia) ułożyć steki z karkówki, podlać wodą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160'C i piec około 50 minut, co jakiś czas podlewając wodą.

Jeśli pieczecie karkówkę z całości to po upieczeniu należy odstawić ją na około 15-20 minut, a dopiero potem kroić w plastry.





1 komentarz:

  1. Karkówka to jedno z moich ulubionych mięs :) bardzo apetyczna propozycja :) Zjadłabym z wielką przyjemnością.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...